„Каритас“ в действие: юли 2021 г.

„Работилница на Каритас“ – социалното предприятие на „Каритас Витания“, вече е вписано в Регистъра на социалните предприятия в България, с клас А+. С получаването на удостоверение за вписване с № 33/29.07.2021, „Работилница на „Каритас“ придобива правото да обозначава като „продукти на социално предприятие“ стоките и услугите, които предоставя, както и да постави на своите етикети, опаковки и рекламни материали логото на отличителната марка „Продукт на социално предприятие“.


От юни 2020 г. пекарна „Цветница“, гр. Русе, дарява хляб за бездомните хора, настанени в  центъра на „Каритас Русе“ „Добрият самарянин“. Дарението продължава и днес, като от пекарната освен хляб, предоставят вече и топли закуски. Дългосрочното дарение на пекарна „Цветница“ е жест на внимание и солидарност с най-нуждаещите се, чието положение бе допълнително усложнено и затруднено поради пандемията Ковид-19.


Младежи, посещаващи „Благовещение“ – центъра за социална рехабилитация и интеграция на „Каритас София“, взеха участие в триатлона, който се проведе в Морската градина в гр. Бургас. Те изпитаха тръпката на състезателната физическа активност в три дисциплини – бягане, колоездене и плуване, рамо до рамо и с подкрепата на големите представители на този спорт. Деси, Силвия и Иван бяха придружени на това спортно събитие от кинезитерапевта на „Каритас“ Веда Петрова и социалния асистент Юлия Тухчиева.


Доброволците на „Каритас Раковски“ организираха благотворителна кампания в подкрепа на нуждаещи се хора – „Об(л)ичай ближния!“. Инициативата, която протече в периода 6-28 юли, имаше за цел да събере употребявани дрехи и обувки (в добро състояние) за деца и възрастни. Всеки нуждаещ се можеше да посети специално организирания щанд на „Каритас“, разположен в двора на църква „Св. Архангел Михаил“ в гр. Раковски, и да вземе нещата, от които се нуждае.


През юли децата от STEALM Academy дариха своите любими книги на децата, посещаващи „Св. Викенти“ – центъра за социална рехабилитация и интеграция на „Каритас Русе“ в гр. Белене. Всяка книга беше придружена с персонализирани картички с послания. В знак на признателност, сътрудниците на „Каритас“ изпратиха красиви сертификати за всяко едно дете за проявения жест на милосърдие и внимание.


В рамките на инициативата „Дигитално училище по български език”, учителите  от отдел „Миграция и интеграция“ на „Каритас София“ създадоха интерактивни образователни материали в помощ на бежанци и мигранти, избрали България за свой дом. Електронните книги представят аудио и аудиовизуално съдържание и са практически насочени в помощ на ограмотяването по български език. Форматът е  подходящ за използване от телефон, таблет или друго мобилно устройство. Книгите съдържат диалози и текстове, аудио записи, нови думи, граматика и упражнения, вградени интерактивни игри и работни листа, флаш карти, видео съдържание. Инициативата „Дигитално училище по български език” е финансирана от Столична община по програма „Кризата като възможност“.


Сътрудниците на „Каритас Русе“ от дневния център за подкрепа на деца с увреждания „Милосърдие“ организираха хипотерапия за децата, на които ежедневно помагат. Децата имаха удоволствието да яздят кончето Сантина на Хиподрума. Въпреки първоначалните смесени чувства на страх и притеснение, те изпитаха истинско задоволство от контакта с прекрасното животно. Вибрациите, излъчвани от кончето и баланса, който е необходим да държи всяко дете, е подходяща терапия както за деца с детска церебрална парализа, така и за деца с проблеми от аутистичния спектър.


На 21 юли в село Баня, общ. Нова Загора, пристигна първата група от френски скаути. Младежите ежедневно участват в дейностите по програма „Достъп до образователни ресурси“ на „Каритас София“, помагат на децата в задачите и бързо се сприятелиха с тях. В клуб „Направи си сам“ заедно изработиха картички, гривни и украшения с непотребни материали. Предвид, един от основните проблеми в селото – замърсяването с битови отпадъци, скаутската група и децата, организираха и почистиха част от съседната гора. Децата разбраха колко е важно да пазят гората и селото чисти, да изхвърлят сметта си в кофите за боклук, а не покрай реката или в гората.


Сътрудниците на „Каритас София“ от отдел „Миграция и интеграция“ организираха сесия по гражданско образование в Народното събрание за група бенефициенти с майчин персийски език. Участниците слушаха с внимание и интерес увлекателния разказ на г-жа Елена Каменова и зададоха любопитни въпроси – защо последният парламент е имал толкова кратък живот, на какви изисквания трябва да отговаря един депутат и под. Образователният следобед включи и други значими за българския обществен живот сгради и институции и завърши в Борисовата градина.