„Каритас“ в действие: юли 2019 г.

Служители и доброволци на „Каритас Русе“ взеха участие в празника на енория „Света Анна“, с. Малчика, който бе отбелязан в дните 26-27 юли. В първия ден на събитието бе отслужена тържествена литургия, а на 27 юли отец Ремо Гамбакорта откри срещата в енорийския дом с приветствие и молитва, в която се включиха всички присъстващи. Изпълнителният директор на „Каритас Русе“ – г-н Стефан Марков, изложи свои размисли по темата „Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича – в мисията на „Каритас“ и на всеки един доброволец”. Той сподели истории и примери за това колко тясно свързана е работата на доброволците с мисията на „Каритас“. Като завършек на програмата, бе представена изложба, посветена на българските мъченици, която се намира в енорийския храм „Света Анна”. Изложбата включва истории за мерките, предприети по време на тоталитарната форма на управление срещу различните вероизповедания и как те са били преодолени.

Дневният център за деца с увреждания „Милосърдие“ към „Каритас Русе“ от 11 юли  разполага с нов уред – терапевтичен позиционен стол за деца с детска церебрална парализа. Уредът е много важен за подходящата рехабилитация на децата, посещаващи центъра на „Каритас“. Оборудването бе закупено с дарение от 1500 лв., направено от фризьорски салони „Галка“, които проведоха благотворителна кампания през месец юни. „Каритас Русе”, екипът на център „Милосърдие“, родителите и децата, посещаващи центъра, изразяват своята дълбока признателност и благодарност на Галина Вълчева, нейния екип, приятели и клиенти, за жеста на благородство и милосърдие, проявен към децата със специални нужди от Русе.

Екипът на център „Благовещение“ към „Каритас София“ започна провеждането на обучителните модули в рамките на инициативата „И аз ползвам обществен транспорт“, имаща за цел да обучи деца и младежи с увреждания да пътуват безпрепятствено с обществен транспорт. Първият обучителен модул бе свързан със запознаване с правилата за движение и възможностите на градския транспорт. През юли месец се проведе и вторият обучителен модул – реално пътуване с тролейбус №7. Деси, Силвия, Симеон и Георги, посещаващи център „Благовещение“, маркираха своите карти и бяха готови да ги покажат, когато на една от спирките се качи контрольор. Други шестима младежи от център „Благовещение“ пътуваха с автобус по линия № 65, за да стигнат до тенис корт „Малееви“, където имаха тренировка по адаптиран тенис. Инициативата се финансирана от програма „Социални иновации“ на Столична община и се реализира се в партньорство с Центъра за градска мобилност.

През месец юли хората в уязвимо положение, участващи в социалното предприятие на „Каритас Витания“ – „Работилница на „Каритас“, разшириха асортимента от ръчно изработени сапуни и свещи. Сред новите продукти са сапуни с мента и активен въглен, мед и лавандула, кафе и кокос. Продължават да се изработват и декоративни свещи с разнообразни и уникални форми, като например свещи под формата на чаша пенлива бира, красив букет цветя и сладки изкушения. Участието в трудовите дейности и обученията в социалното предприятие на „Каритас“, както и психо-социалната подкрепа от професионалния екип,  помага на хората в уязвимо положение да натрупат трудов опит, да възвърнат самочувствието и достойнството си, да усетят чувството на удовлетвореност и значимост и да преодолеят социалната изолация, в която се намират.

На 27 юли в с. Малчика „Каритас Русе“ проведе кръгла маса, свързана с инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие”. В нея се включиха служители и доброволци на „Каритас Русе“ от различни населени места в страната. Като част от събитието бе представена кампанията „Какво е дом?”, поставяща акцент върху взаимовръзката между миграцията и развитието. Бяха обсъдени въпросите какво можем да постигнем, както на вътрешно ниво в „Каритас“, така и извън нашия кръг и как промените започват от нас самите като личности.  Пред публиката бяха обсъдени и Целите за устойчиво развитие на ООН, тяхната обвързаност с миграцията и изконното право на търсене на по-добро бъдеще.

Изучаването на местния език е основна стъпка за интеграцията. Затова и една от дейностите в центъра за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“ към „Каритас София“ е преподаване на български език за деца и възрастни, нива А1 и Б2. Любовта към българския език е водеща, както за учителите, така и за курсистите, посещаващи часовете. Благодарение на отдадеността на своите преподаватели и на усърдността на курсистите, през юли месец още една група успешно завърши етап от своето обучение по български език в центъра за интеграция на бежанци и мигранти на „Каритас“.

„Каритас Русе“ организира летен лагер за деца в уязвимо положение, посещаващи центъра за обществена подкрепа „Том Сойер”. Той бе проведен през юли месец в с. Вонеща вода. Десет момичета и момчета и двама доброволци се забавляваха и учиха заедно около басейна и в околността. По време на летния лагер бяха проведени обучения, включващи игри за опознаване, за сплотяване и интегриране в група. Децата взеха участие и в творческата сесия „Кой съм аз?”,  която включваше упражнения за самоанализ и наблюдение. Разбира се, летните приключения бяха изпълнени и с много водни игри и занимания. В края на трите дни, децата получиха и грамоти за участие и принос към групата. Ежегодният летен лагер, организиран от „Каритас Русе“, се превръща в един от най-чаканите моменти за децата, посещаващи центъра. Освен за сформирането на важни ценности у тях, той спомага и за създаването на много красиви и безценни спомени.