„Каритас“ в действие: януари 2022 г.

2600 лв. са набраните средства от инициативата на Георги Симеонов „Дядо Коледа с кауза“. За осма поредна година Георги дарява средства на хора в нужда, като се облича в костюм на Дядо Коледа и раздава подаръци на тържества в Горна Оряховица и околните селища. Тази година, чрез благотворителната си кауза, Георги избра да помогне на възрастните и болни хора, за които сътрудниците към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в Пловдив се грижат. Желанието му е с тези средства да бъдат закупени хранителни продукти и лекарства за тях.


678 лева e набраната сума от традиционния благотворителен базар на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Милосърдие“ към „Каритас Русе“, който приключи в началото на 2022 година. Базарът беше разположен във фоайето на химермаркет „ХоумМакс“ и предлагаше картини, глинени произведения, украшения, бижута, ръчно изработени от децата в центъра, заедно с подкрепата на специалистите на „Каритас“, работещи с тях. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на тангентор или хидромасажна вана за подводна рехабилитация на деца с физически затруднения. За закупуването на такова съоръжение са необходими около 3000 лева. Ако желаете да подкрепите каузата, може да дарите за нея по банковата сметка на „Каритас Русе“.


250 лв. са събраните дарения от инициативата на naturoffice „Корпоративен подарък с кауза“. Дарените средства ще подпомогнат мобилните екипи към центровете за Домашни грижи на „Каритас“ да продължават да посещават нуждаещи се възрастни хора в техните домове и да им помагат с професионални грижи за здравето и социалните им потребности. Дарението се реализира в рамките на партньорството на „Каритас България“ и naturoffice.


Мобилният екип на „Каритас София“, грижещ се за бездомни и бедни хора в столицата, продължава да осигурява храна и през месец януари. Всеки четвъртък, между 12.30 ч. и 13.30 ч., на ул. „Г. Вашингтон“ №40 сътрудниците на „Каритас“ предоставят 25 порции, осигурени от Малтийски орден – България, а всеки петък, в двора на монашеска общност „Сестри евхаристинки“, раздават сандвичи, осигурени от фондация „Комунитас“.


Във връзка с неприятната злополука от 2 януари 2022 г., при която пожар изпепели къщата на семейство от гр. Раковски, „Каритас Раковски“ – енорйиската организация на „Каритас Витания“, организира доброволческа акция „Да разчистим“. Първият етап, насочен към разчистване на изгорелите отломки, стартира на 15 януари. Доброволците на „Каритас“ успяха да разчистят стълбището, плочата на къщата и пристройката до нея. Дейностите по акцията продължават. Всеки желаещ да помогне, може да се свърже сътрудниците на „Каритас Раковски“.


„Света Марта“ – център за обществена подкрепа към „Каритас Русе“ в гр. Белене, проведе конкурс за кукерска маска, имащ за цел да се възроди старата българска традиция по изработването на кукерски маски. В рамките на един месец творци от различни възрасти подготвяха маски, с които да се включат в конкурса. На 14 януари 2022 г. се проведе награждаването на победителите. Освен малките творци и техните родители, специални гости бяха и: кметът на община Белене – г-н Милен Дулев, заместник-кметът г-жа Малина Ешекова, директорите на ОУ „Васил Левски“ и СУ „Димчо Дебелянов“ – г-жа Румяна Богданова и г-жа Анелия Генова, както и директорът на ДГ „Мечта“ г-жа Стела Костова. Маските, участвали в конкурса, ще бъдат изложени във фоайето на Обреден дом към община Белене. Изложбата е под надслов „Нека заедно прогоним злото от нашия град!“