„Каритас“ в действие: ноември 2022 г.

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отличи „Каритас България“ с почетен плакет за доброто партньорство и приноса ѝ в подкрепата на бежанците, потърсили закрила в България. Това стана по време на официална церемония по повод 30-годишнината на ДАБ, която се проведе на 3 ноември 2022 г. в Централния военен клуб, гр. София.


На 14 ноември „Каритас България“ постави началото на ежегодната си кампания в подкрепа на възрастни хора „Защото СЕ ХОРА!“, чрез която организацията иска да  събере средства за предоставяне на професионални домашни грижи на над 400 възрастни и болни хора от 13 села и градове в България.


Партньорите по инициативата „MATILDE“, сред които и „Каритас България“, организираха международната конференция „Миграция и развитие на селските и планинските региони“, която се проведе в 10 и 11 ноември 2022 г. в гр. Филах, Австрия. Събитието събра над 130 участници от 29 държави. Целта на конференцията бе да представи основните резултати от изследванията на тригодишната инициатива „MATILDE“ и да създаде пространство за диалог между изследователи, политици и представители на различни социални и икономически среди, за да се осигурят по-добри отговори на предизвикателствата, свързани с миграцията и интеграцията.


На 24 ноември 2022 г. сътрудници на „Каритас Русе“ доставиха близо два тона хуманитарна помощ за бежанци от Украйна, настанени в базата на ВПК „Рибарица“. 30 момчета и момичета получиха комплекти с чисто нови облекла и обувки: якета, топли пуловери, ръкавици, шапки и шалове. За 70 домакинства бяха осигурени пакети с хранителни и нехранителни стоки. 16 големи кашона едва събраха даренията от дрехи, обувки и аксесоари, които бяха предоставени на всички обитатели на базата.


„Каритас Витания“ постави началото на ежегодната си кампания „Щедрата кошница“, която има за цел да подкрепи многодетни семейства, болни, възрастни и самотни хора с пакети с хранителни продукти и санитарни материали от първа необходимост. Непосредствено преди Рождество Христово, доброволците на „Каритас Раковски“ ще направят пакети със събраните продукти, които ще занесат в домовете на нуждаещи се хора от община Раковски, за да внесат доза радост у тях за празничните дни.


„Каритас България“ бе домакин на Есенната академия на „Каритас Европа“, която се проведе в дните 7-10 ноември 2022 г. в гр. София. Събитието, за организирането на което съдействие оказаха сътрудниците на „Каритас София“, събра над 40 представители на „Каритас“ организации от Европа, сред които и на „Каритас България“. Академията на „Каритас Европа“ е своеобразен обучителен център, който има за цел да надгради капацитета на служителите на „Каритас“ в три направления: Солидарна система за организационно развитие, Застъпничество и Закрила на деца и уязвими възрастни хора.


В духа на „Хвала Тебе” („Laudato si”), призива на Папа Франциск за грижата за нашия общ дом – земята, доброволците от Young Caritas – младежка структура към „Каритас София“, организираха тематична работилница. Събитието запозна участниците с основните предизвикателства в социално-екологичната трансформация, като ги насърчи да предприемат конструктивни действия, за да помогнат за справяне с климатичните промени и опазване на нашия общ дом.


Дневен център за деца с увреждания „Милосърдие“ към „Каритас Русе“ стартира кампания за събиране на средства, нужни за обособяването на нов психомоторен кът. В центъра на „Каритас“ работят кинезитерапевт, психолог, логопед, социален педагог, социален работник и арттерапевт. В момента те помагат на 37 деца с различни физически, психически и умствени затруднения.


В дните 28 и 30 ноември в градовете Русе и Плевен представители на „Каритас Русе“ проведоха общностни консултации на тема  „Достъп на възрастните хора до дългосрочни грижи в дома и общността – политики и реалност“. Присъстваха общо 21 души, сред които: възрастни хора, близки на възрастни хора,  представители на социални услуги, управители на социални услуги и техни потребители и общински специалисти. По време на събитията бяха обсъдени предоставяните от държавата и общината социални и здравни услуги, до колко възрастните хора са запознати с тях, лесно ли е включването в тях, достатъчни ли са и дали има хора, които не успяват да получат необходимите им услуги.

Общностните консултации се реализират в рамките на проект „Достъп на възрастните хора (65+) до дългосрочни грижи в дома и общността – политики и реалност“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.