„Каритас“ в действие: ноември 2019 г.

На 14 ноември „Каритас Русе“ проведе духовни упражнения за своите служители. Водещ на упражненията бе отец Койчо Димов, енорийски свещеник във Враца и Бърдарски геран, който се спря на различни аспекти на бедността в евангелието и съвременния свят, както и на християнското отношение на служителите в тяхната работа с различните групи бедни хора. Дискутирани бяха и конкретни казуси от социалните услуги. Сред участниците бяха служителите на всички дейности, които „Каритас“ реализира в подкрепа на уязвими хора в гр. Русе.


На 11 ноември „Каритас България“ стартира поредното издание на кампанията „Защото СМЕ ХОРА“, имаща за цел да събере средства за услугата „Домашни грижи“, чрез която „Каритас“ помага на възрастните хора в България да не губят надежда, вяра и достойнство, осъзнавайки, че не са сами в трудностите, които изпитват, и че има хора, на които могат да разчитат. Кампанията ще продължи до 31 март 2020 г.


Благодарение на партньорството на „Каритас София“ и  DHL Express Bulgaria, дарение от 60 топли завивки и зимни дрехи достигна до уязвими групи от хора в гр. Малко Търново, на които сътрудниците на „Каритас“ ежедневно помагат.


868 лв. са събраните дарения по време на благотворителния базар, който „Каритас Витания“ проведе в Деня на „Каритас“ – 17 ноември, в гр. Раковски. Събраната сума ще бъде използвана за подкрепа на нуждаещи се хора от региона.


За поредна година „Каритас България“ и „Натурофис“ обединиха усилия в подкрепа на възрастните хора. Фирмата включи каузата на „Каритас“ „Домашни грижи за възрастни хора“ в своята инициатива „Корпоративен подарък с кауза“. Чрез нея, „Натурофис“ предоставя възможността на фирми в България да зарадват своите служители и партньори с луксозни гурме подаръци за зимните празници, като част от стойността на всяка закупена кутия ще бъде дарена за услугата „Домашни грижи на „Каритас“.


Служители на JYSK Bulgaria посетиха центъра за работа с деца и семейства в риск „Готови за училище“ и центъра за социална рехабилитация и интеграция „Благовещение“ към „Каритас София“. Поводът за това приятно събитие бе раздаването на дарения от олекотени завивки, благодарение на които, децата и техните семейства могат спокойно да посрещнат студените зимни дни. Дарението се реализира благодарение на партньорството на „Каритас София“ и JYSK Bulgaria.


За втора поредна година, „Каритас Русе“ организира маратон на солидарността, чиято цел бе да се изрази съпричастност към хората, изминаващи дълъг път в търсене на по-добри условия за живот. Събитието, което събра близо 100 участници, се проведе на 8 ноември в Парка на младежта, гр. Русе.


На 20 ноември 2019 г. в гр. Сараево, Босна и Херцеговина, се състоя откриващо събитие на нова инициатива в сферата на социалната икономика на „Каритас“ организации от Балканския регион, сред които и „Каритас България“. Инициативата – „Employ Yourself“, има за цел да повиши капацитета на младежките организации за развитие на социалната икономика, чрез предоставяне на знания и умения и споделяне на съществуващи добри практики, както и чрез повишаване информираността на младите хора за възможностите, които предоставя социалната икономика в Югоизточна Европа. На откриващото събитие присъстваха представители на различни институции от региона, които подкрепят младежта, социалната икономика и възможностите, които тя предлага. Те имаха възможност да се опознаят, да споделят своите добри практики и трудности. Допълнителна информация може да бъде прочетена тук: Newsletter No1 Employ Yourself