„Каритас“ в действие: май 2021 г.

На 20 май 2021 г. в енория „Св. Йосиф“, гр. София, се проведе 40-та Национална конференция на „Каритас България“. Събитието бе открито от помощния епископ на Софийско-пловдивска епархия и президент на „Каритас България“ – монс. Румен Станев.  Последва  духовно въведение от бр. Ярослав Бабик OFMCap на тема „И към сиромаха простирай ръката си“ (Сир 7, 35), което е и мотото на Националната католическа федерация за 2021 г. Впоследствие бяха обсъдени ключови за „Каритас България“ документи. Сред участниците в събитието бяха представители на „Каритас България” и на организациите членки на федерацията – „Каритас Русе”, „Каритас София” и „Каритас Витания”.


35 жители на град Раковски, които живеят в крайна бедност – болни, самотни възрастни хора и бедни семейства, бяха подпомогнати с пакети с хранителни продукти от „Каритас Витания“. На 21 май 2021 г. доброволците на енорийската „Каритас Раковски“ посетиха нуждаещите се хора в домовете им, раздадоха им пакетите и най-важното – с присъствието си – им показаха, че не са сами в трудностите, които изпитват.

 


„Каритас София“ стартира инициативата „Предоставяне на домашно приготвена топла храна и социален контакт“ в подкрепа на възрастни хора (65+) от село Покрован, община Ивайловград. В кухнята на дневния център на „Каритас София“ „Св. Василий Велики“, намиращ се в селото, ще се приготвя храна, а социалните асистенти на „Каритас“ ще я доставят ежедневно в домовете на 30 трудно подвижни хора. Инициативата, която ще протече в периода 1 юни – 31 август 2021, се реализира чрез спечелен от „Каритас София“ конкурс по фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause.


На 26 май 2021 г. се проведе заключителното събитие на инициативата „Виртуален асистент в подкрепа на възрастни хора“ (SAAM), част от която е и „Каритас България“. Бяха представени интересни открития за иновациите в сферата на активното стареене и грижите в домашна среда. Сред участниците бяха лектори от различни части на Европа, както и от Япония, които говориха за това как технологиите могат да помогнат на възрастните хора да се чувстват по-сигурни и по-активни у дома. Бяха представени и резултати от сходни инициативи, както и предизвикателствата и поуките от този тип големи международни дейности. „Виртуален асистент в подкрепа на възрастни хора“ (SAAM) се реализира с финансовата подкрепа на Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.


Излязоха годишните отчети за 2020 г. на „Каритас България“ и на нейните организации членки: „Каритас Витания“, „Каритас Русе“, „Каритас София“ (могат да бъдат прочетени чрез приложените линкове). От изданията може да научите какви дейности и услуги бяха реализирани през отминалата година, какви групи от хора бяха подкрепени и кои бяха ключовите инициативи и благотворителни кампании.