„Каритас“ в действие: март-април 2023 г.

Представител на „Каритас България“ взе участие в Консултативния форум на „Каритас Европа“. Събитието, което се проведе в дните 28-30 март 2023 г. в Брюксел, събра 80 сътрудници на „Каритас“ организации от Европа. Участниците – членове на работните групи, ангажирани с изпълнение на Стратегическата рамка на „Каритас Европа“ за 2021-2028 г., имаха възможност да обсъдят постигнатото, да планират предстоящи дейности, както и стратегии за съвместни инициативи, в т.ч. и с работни структури на ниво „Каритас Интернационалис“. Сферите на работните групи бяха: въвличане на млади хора, фондонабиране, комуникации, социални политики, хуманитарна дейност, международно сътрудничество и организационно развитие.

Над 30 сътрудници на „Каритас София“ и на „Каритас България“ взеха участие във въвеждащо обучение на Училище на „Каритас“. Обучението, предназначено за новопостъпили сътрудници, се проведе на 29 март 2023 г. в гр. София. Лектори бяха отец Петко Вълов – представител на католическата епархия „Св. Йоан XXIII”, и г-н Емануил Паташев – генерален секретар на „Каритас България“. Те запознаха участниците с ключови теми, като: „Социалното учение на Католическата църква”, „Ценности, мисия и принципи на „Каритас”, „Социално-педагогическа роля на „Каритас”, „Актуални дейности на местно, регионално, национално и международно ниво”.

„Каритас Витания“ отбеляза Деня на Земята – 22 април, с две екологични инициативи – едната за събиране на текстилни отпадъци, а другата за почистване на коритото на река Стряма. Пунктът за събиране на текстилните отпадъци бе манастирът на сестрите Бенедиктинки – гр. Раковски, където доброволците на „Каритас“ посрещаха всички хора, решили да предадат старите си дрехи. Бяха събрани над 1 тон текстилни отпадъци, които бяха предадени за рециклиране. Коритото на река Стряма бе почистено от множество боклуци, с надеждата грижата за нашия общ дом – планетата Земя, да стане естествена част от ежедневието ни.

90-годишен юбилей отпразнуваха в Дневния център за възрастни хора на „Каритас София“ в с. Покрован. За рожденичката –  Яна, сътрудниците на „Каритас“ подготвиха специално тържество, на което почерпиха гостите с вкусна баница, пита и торта. На тези от селото, които са трудноподвижни и не успяха да дойдат, занесоха от почерпката в домовете им. Яна живее сама, няма деца, няма близки, само племенници в далечни градове. Сътрудниците на „Каритас“ са единствените, които жената вижда всеки ден, когато ѝ носят топлия обяд, разговарят и помагат в домакинството. Специалния рожден ден уважиха и кметът на община Ивайловград – Диана Овчарова, както и кметът на с. Покрован – Иванка Бакалова.

Психомоторният кът в Дневен център „Милосърдие“ на „Каритас Русе“ стана факт, благодарение на събраните дарения от кампанията на организацията „Да помогнем на децата да усетят удоволствието от движението!“. Необходимата сума от 3000 лева бе успешно събрана и бяха закупени меки модули и настилка за психомоторния кът, в който 35-те деца, посещаващи центъра на „Каритас“, развиват своите двигателни умения.

През месец април в център „Готови за училище“ на „Каритас София“ стартира Театрална школа с младежи, посещаващи центъра. Младежите, избрани след предварителен подбор, имат късмета да работят с професионалисти, доказали се в областта на театралното изкуство. Това са актрисата Наталия Цекова и режисьорът, журналист Валери Леков, които доброволно и с голямо желание обучават децата. Изкуството на театъра помага за личностното и творческо израстване, обогатява духовно, дава възможност за влизане в разнообразни роли и с всяка една роля да откриваме нещо ново за себе си. Интересът към школата е голям, а участниците са силно мотивирани и редовно посещават дейностите в центъра на „Каритас“.

Над 30 бежанци от Украйна започнаха интензивни курсове за обучение по български език с акцент върху професионалното ориентиране. Занятията се провеждат в обновената зала на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе. Обучението се организира от „Каритас Русе“ като част от инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“, осъществявана от мрежата на „Каритас България“ в партньорство с ВКБООН.

„Обяд за ближния“ – великденското издание на ежегодната кампания на „Каритас Витания“, събра над 1400 артикула трайни хранителни продукти. С тях бяха подкрепени хора от гр. Пловдив с тежки заболявания, бездомни хора и хора в пенсионна възраст, които трудно могат да се грижат за себе си и да осигуряват прехраната си. В инициативата се включиха Католическата катедрала „Свети Лудвиг“ – гр. Пловдив, хипермаркет „Лекси“, „МЕТРО“ и магазин „Съседите“. Помогнаха и доброволци на „Каритас Витания“, които раздаваха брошури за кампанията, разпределяха продуктите и ги окомплектоваха във великденски пакети, с които после зарадваха нуждаещите се хора.

375 лева събра великденският благотворителен базар на „Каритас Русе“. Красиви ръчно изработени сувенири и украси, тематично свързани с Възкресение Христово, зарадваха десетки читатели и посетители на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – гр. Русе, където беше разположен благотворителният щанд на „Каритас“. Дарените средства ще подпомогнат дейностите на центровете на „Каритас Русе“ в подкрепа на деца, младежи и бездомни хора в гр. Русе.

Над 100 човека в уязвимо положение от гр. Раковски, с. Белозем и с. Болярино бяха зарадвани с пакети с хранителни продукти за Възкресение Христово. Това стана благодарение на благотворителната кампания „Щедрата кошница“ на „Каритас Витания“, в която се включиха 29 доброволци на „Каритас“. Едни от тях участваха в пакетирането на продуктите, други – в раздаването им по домовете на нуждаещите се хора. Доброволците приготвиха и боядисаха и 300 великденски яйца, които прибавиха към хранителните пакети, за да може празникът на Възкресение Христово да е още по-цветен за изпадналите в уязвима ситуация хора.

32 972 лв. са събраните дарения от кампанията на „Каритас България“ „Защото СМЕ ХОРА“. Тя бе в подкрепа на възрастни и болни хора, които получават грижи в своите домове от екипите към центровете за Домашни грижи на „Каритас“. Събраните дарения, подпомогнаха сътрудниците на „Каритас“ да продължават да посещават в домовете им възрастни хора от 13 градове  и села в България и да им помагат – с професионални грижи, внимание и добро отношение, да изживеят старините си достойно.