„Каритас“ в действие: март 2019 г.

На 22 март 2019 г. фирма „Съдърланд България“ дари на „Каритас“ ваучери за храна на обща стойност 10 000 лв. С дарените ваучери бяха подкрепени и предстои да бъдат подкрепени общо 562 хора в уязвима ситуация и 14 многодетни семейства от 14 населени места в България. Сред подкрепените хора има възрастни самотни и болни хора, жени в неравностойно положение, бездомни хора, самотни родители, социално слаби хора, безработни хора, хора с увреждания, деца в риск. Дарението се реализира благодарение на партньорството на „Каритас България“ и „Съдърланд България“.

На 1 март 2019 г. ученици от II В и II Г клас от ОУ „Христо Ботев“, гр. Раковски, посетиха офиса на „Каритас Витания“ и дариха средства за избрана от тях кауза. Дарените средства на стойност 52 лв., децата са събрали от училищния базар, продавайки ръчно изработени от тях мартеници. Желанието им е със събраните средства да бъдат подкрепени деца в нужда. С благодарност и огромна радост, екипът на „Каритас“ прие както тяхното дарение, така и желанието им да бъдат съучастници в правенето на добро.

На 28 март 2019 г. в центъра за деца с увреждания „Милосърдие” към „Каритас Русе” стартира програма „Да пораснем заедно плюс” в подкрепа на родители на деца на възраст до 8 години. Програмата е разработена в Хърватия и включва 11 тематични сесии, които се провеждат ежеседмично с група от 6 до 12 родители и се водят от екип от експерти. По време на сесиите родителите на деца със специфични потребности имат възможност да споделят опит, знания и умения във връзка с грижите за децата, както и своите преживявания като родители.

Инициативата „И аз ползвам обществен транспорт“ на център „Благовещение“ към „Каритас София“ бе сред спечелилите финансиране по програма „Социални иновации“ на Столична община. Инициативата на „Каритас“ има за цел да обучи деца и младежи с увреждания да пътуват безпрепятствено с автобус, трамвай, тролей, влак и метро. В нея ще бъдат включени и родители и доброволци, в партньорство с Центъра за градска мобилност. Договорите за одобрените инициативи бяха връчени от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, по време на официална церемония, която се състоя на 21 март 2019 г.

„Каритас България“ и „Каритас Русе“, в партньорство с Русенския университет „Ангел Кънчев“, организираха дискусия със студенти и експерти на тема „Миграция, взаимодействие, развитие“. Събитието се проведе на 25 март 2019 г. в гр. Русе. Гост-лектори бяха проф. д-р Анна Кръстева, Нов Български университет, Петър Бучков, Българска платформа за международно развитие, и Илина Мутафчиева, Дружество за ООН в България. По време на срещата участниците обсъдиха въпроси, свързани с взаимовръзките между миграцията и целите за устойчиво развитие на ООН, в последващшата дискусия активно се включиха присъстващите студенти и преподаватели.

„Каритас София“ и партньори организираха благотворителния маратон „Баба Марта бързала“ в подкрепа на деца в неравностойно положение. Събитието се проведе на 10 март 2019 г. в София и премина под мотото „Заедно можем повече“. В надбягването се включиха 165 участници, сред които бяха и деца и младежи в риск и със специфични потребности, посещаващи центровете на „Каритас“: „Благовещение“, „Готови за училище“, „Рождество Христово“, както и деца бежанци от регистрационно-приемателните центрове към ДАБ. Посланици на инициативата бяха Деян Донков, Велика Камбурова, Маги Малеева, Георги Милков, Георги Къркеланов и Яна Ясенова.