„Каритас“ в действие: февруари 2019 г.

„Каритас Бургас“ и БНР–Бургас провеждат кампания в помощ на хора, изпаднали в крайна бедност. Целта на инициативата е да се съберат материални помощи (дрехи, обувки, спално бельо, одеяла, детски играчки, учебни пособия) за деца над 7 години и за мъже и жени, останали без дом или изпаднали в крайна бедност.  Събраните дарения за деца ще бъдат предоставени на нуждаещи се деца от Малко Търново и с. Маринка. Материалната помощ за възрастните ще бъде разпределена между нуждаещи се хора от Бургас и региона.

Представители на 12 „Каритас“ организации от Европа, сред които и на „Каритас България“, проведоха работна среща по темата „Миграция, взаимодействие, развитие“. Срещата се състоя в Любляна, Словения, в дните 19-21.02.2019 г. Участниците обсъдиха хода на съвместната тригодишна дейност „Миграция, взаимодействие, развитие“ (MIND), поставяща акцент върху миграцията и Целите за устойчиво развитие на ООН. Беше направена оценка на извършеното до момента, бяха дискутирани ключови въпроси по заложените в дейността цели и предстоящите за тази година инициативи.

В дните 23-24 февруари 2019 г. „Каритас Русе“ проведе тренинг на млади обучители, който бе реализиран в рамките на тригодишната инициатива „Приеми и промени“. Тази година темата е „Дискриминация“. По време на уоркшопа се проведоха много обучителни игри, които младежите могат да използват на по-късен етап, когато ще провеждат подобни сесии с ученици от русенски училища.

18 социални предприятия в 8 страни от Балканския регион бяха създадени в рамките на съвместната дейност на „Каритас“ организации от Европа, сред които и „Каритас България“ – „ELBA: Развитие на социалната икономика в Югоизточна Европа“. Това бе един от отчетените резултати по време на международна конференция, която се състоя в Рим в дните 27-28 февруари 2019 г. и събра на едно място представители на „Каритас  България“, „Каритас Косово“, „Каритас Албания“, „Каритас Гърция“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Испания“, „Каритас Италия“, „Каритас Австрия“, „Каритас Франция“ и „Католически служби за помощ“.

Доброволци от центъра за обществена подкрепа „Том Сойер” към „Каритас Русе“ проведоха благотворителна акция в Mall Russe в дните 25 и 26 февруари 2019 г. В навечерието на мартенските празници, те продаваха мартенички и благодарение на щедростта на русенци успяха да съберат сумата от 154 лева. Тя ще послужи за закупуване на спортни съоръжения за дневния център за деца и младежи с увреждания „Милосърдие” към „Каритас Русе“.

„Каритас България“, в партньорство с „РайфайзенБанк“ и БТВ, реализира репортаж за услугата „Домашни грижи на „Каритас“, който бе излъчен на 1 февруари 2019 г. в сутрешния блок на БТВ. Репортажът може да бъде изгледан тук.