„Каритас“ в действие: декември 2021 г.

Излезе докладът на „Каритас България“, част от ежегодната поредица на „Каритас Европа“ – „Каритас“ е загрижена“. Поредицата този път поставя акцент върху приобщаващите пазари на труда в Европа и включва анализи на „Каритас България“ и на още 16 „Каритас“ организации от Европа. Анализите се опитват да идентифицират конкретни предизвикателства, пред които са изправени най-уязвимите членове на обществото по отношение на заетостта и как националните политики и политиките на ЕС се справят с тези предизвикателства. Повече информация, както и докладът на „Каритас България“ (на англ. език), може да прочетете тук.


По случай международния ден на мигранта – 18 декември 2021 г., „Каритас София“ съвместно с Асоциация за развитие на София, Столична община и представителството на ВКБООН в България, връчиха награди на работодатели, които назначават и задържат мигранти в екипите си, насърчават многообразието на работното място и популяризират добрите практики за професионално развитие. Събитието се проведе на 17.12.2021 г. в Sofia Lab. Представителите на отличените компании споделиха своята благодарност за партньорството и подкрепата от експертите в Кариерния център на „Каритас София“. По време на церемонията бяха споделени и планове за бъдещи срещи между бизнеса, неправителствените организации и държавни институции, по време на които да се обсъдят важни теми за потенциала на бежанците и мигрантите и успешната им интеграция на пазара на труда.


Благодарение на „Щедрата кошница“ – кампанията на „Каритас Витания“, за Рождественските празници бяха подпомогнати над 300 бедни и уязвими хора от 3 населени места – Раковски, Болярино и Белозем. На нуждаещите хора бяха дарени пакети с хранителни продукти, съдържащи брашно, олио, оцет, захар, сол, бобени изделия, лютеница, консерви, пастет, бисквити, вафли, мед, сирене, колбас, кашкавал, кисело мляко, доматено пюре, макаронени изделия, фиде, ориз, кисели краставички и под.) и пакети със санитарни материали: белина, сапун, препарат за миене на съдове, перилен препарат, дезинфектант, 5 бр. маски. В кампанията се включиха над 200 дарители от цялата страна – физически лица и фирми, и около 30 доброволци на „Каритас“, които се включиха в пакетирането и разнасянето на продуктите.


Децата и младежите, посещаващи „Св.Викентий“ – център на „Каритас Русе“ за социална рехабилитация и интеграция в гр. Белене, изработиха картички за възрастни хора, включени в програмата „Домашни грижи на „Каритас“. Сътрудниците към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в гр. Белене, които ежедневно посещават в домовете им самотни и болни възрастни хора, внесоха допълнителна радост за Рождественските празници у тях с този прекрасен жест на децата – искрица надежда, показваща, че не са сами и че има хора, които мислят за тях.


В дните преди Рождество Христово дарители предоставиха сладки изкушения и основни хранителни продукти за бездомните хора, настанени в Центъра за временно настаняване на „Каритас Русе“ – „Добрия самарянин“. С тях сътрудниците на „Каритас“ подготвиха пакети, с които зарадваха настанените в празничните дни.


700 лв. е събраната сума от благотворителния базар  на  „Каритас Витания“, който бе проведен на 19 декември 2021 г. в двора на църква „Св. архангел Михаил“ – кв. „Секирово“, гр. Раковски. Събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на хора в уязвима ситуация от гр. Раковски.

 


Децата, посещаващи центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“ и дневния център за деца с увреждания „Милосърдие“ към „Каритас Русе“, получиха подаръци в навечерието на Бъдни вечер. За поредна година „Операция плюшено мече“ и всички включили се в нея, зарадваха малчуганите с мечтаните от тях играчки. В „Том Сойер“ бе получено и дарение от още играчки и книги, подготвено от ученици към Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Предпразнични вълнения имаше и в центъра на „Каритас Русе“ за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания в гр. Белене – „Св.Викентий“. Децата получиха подаръци по случай Рождество Христово и сътвориха елха с пожелания за новата 2022 година.


Празничното настроение в центъра за деца и семейства към „Каритас София“ в град Куклен – „Св. св. Кирил и Методий“, започна още в началото на декември с предизвикателството „Елха на добрините“. Всеки ден до Рождество Христово децата изтегляха листче с предизвикателство, което трябвше да изпълнят до следващия ден. Когато извършат добрина, децата символично окичват елхата с коледна играчка от хартия с името си. За щастие, доброто бе завладяло децата и елхата се напълни с играчки от добрини. Имаше и други забавления за посещаващите центъра на „Каритас“ – те взеха участие в Коледните работилници за изработване на елхички от макарони и за украса за елхата, дарена от община Куклен. Всички участваха в Коледно тържество с интересни етюди, свързани с традициите и обичаите. Гости на тържеството бяха отец Даниел и отец Георги.


Децата от столичната детска градина ДГ 161 „Ласка“, заедно с родители и учители, зарадваха за празниците хора в нужда. Те изработиха подаръци от ръчно нарисувани картички, лакомства и плодове, които сътрудниците на „Каритас София“ раздадоха на бедни хора, на които ежедневно помагат.