„Каритас“ в действие: август 2019 г.

2 238 лв. в подкрепа на възрастни хора бяха набрани чрез дарителската кутия на „Каритас България”, разположена на територията на „Летище София”. Тези средства ще се използват за предоставяне на професионални здравни и социални домашни грижи на нуждаещи се възрастни хора. Това става възможно благодарение на услугата „Домашни грижи на „Каритас“, която се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници. Услугата на „Каритас“ помага на възрастните хора да не губят надежда, вяра и достойнство, осъзнавайки, че не са сами в трудностите, които изпитват и че има хора, на които могат да разчитат.

Децата, посещаващи центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“ към „Каритас Русе“, бяха зарадвани с раници, тетрадки, канцеларски материали и всичко, от което един ученик има нужда, за да започне успешно новата учебна година. Инициатори на доброто дело са младото семейство Веселина Калчева-Бацова и Валентин Бацов, които са отправили молба към гостите на Светото Кръщение на своята дъщеричка Ева вместо цветя, да споделят парични средства. С този свой жест младото семейство и техните приятели зарадваха много деца в уязвима ситуация, като им показаха, че направеното добро сбъдва мечти.

Започна приемът на документи за кандидатстване за магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти“ в СУ „Св. Климент Охридски“. „Каритас София“ е партньор на единствената учебна програма в България, предлагаща специализирана подготовка в областта на социалната работа с хора, търсещи и получили международна закрила. Основната цел на магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти” е подготовка на висококвалифицирани специалисти в различните сфери на социалната работа с хора, търсещи и получили международна закрила, като жилищно настаняване, здравеопазване, образование, социална и културна ориентация, психосоциална подкрепа и др. Документи се подават до 25.09.2019 г.

Специалисти и потребители на центъра за подкрепа на деца и младежи с увреждания „Благовещение“ към „Каритас София“ взеха участие във Втория годишен форум за качество на социалните услуги в Столична община, който се проведе на 22 август 2019 г. Форумът премина под мотото „Качеството означава промяна“ и събра на едно място представители и потребители на всички видове социални услуги на територията на общината – услуги за деца, възрастни, хора с увреждания, семейства. Сред присъстващите бяха и кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, и министърът на труда и социалната политика – г-н Бисер Петков. Инициативата се организира от Столична община и граждански организации, партньори по Споразумението за сътрудничество за постигане на социална закрила и включване чрез социални услуги, сред които е и „Каритас София“.