„Каритас“ в действие: май 2022 г.

Подаръкът за папа Франциск, който българската делегация, начело с премиера Кирил Петков, дари на Светия отец по време на визитата на 23 май 2022 г., бе изработен от самотните майки и сътрудниците на център „Рождество Христово“. Центърът е създаден по инициатива на Католическата Апостолическа екзархия и „Каритас“, като част от програмата на папа Йоан Павел ІІ „100 проекта на Светия отец“. Прочети повече >>


Президентът на „Каритас България“ и сътрудници на федерацията взеха участие в Регионалната конференция на „Каритас Европа“, която се проведе в Атина, в дните 10-13 май 2022 г. По време на събитието участниците обсъдиха визията на европейското семейство на „Каритас“ организациите до 2030 г., бяха проведени и избори за президент на „Каритас Европа“, членове на Управителния съвет и членове на Представителния съвет към „Каритас Интернационалис“. Конференцията бе открита с видеообръщение към всички, работещи в „Каритас“, отправено от генералния секретар на ООН – г-н Антониу Гутериш. Чуйте обръщението тук.


На 19 май 2022 г. в с. Житница, област Пловдив, се проведе 41-та Национална конференция на „Каритас България“, по време на която бяха обсъдени и приети редица ключови документи за федерацията. Събитието бе водено от президента на „Каритас България“ – монс. Румен Станев. Сред участниците бяха представители на Католическата църква и сътрудници на организациите членки – „Каритас Русе”, „Каритас София” и „Каритас Витания”.


Представители на „Каритас България“ и на „Каритас Русе“ взеха участие в международна среща на партньорите на инициативата „Employ yourself“. Тя е съвместна дейност на „Каритас“ организации от Югоизточна Европа, сред които и „Каритас България“, които се стремят да мотивират млади хора от Балканския регион да се включат в развитието на социални предприятия. Работната среща се проведе на остров Тинос, Гърция, в периода 29 май – 2 юни 2022 г. Участниците обсъдиха постигнатите резултати, бъдещите дейности и предизвикателствата, които се отварят пред тях.


Една от целите на инициативата „Подкрепа за бъдеще“ на отдел „Миграция и интеграция“ към „Каритас София“ е осигуряване на условия за адаптация в приемащото общество на хора, търсещи закрила, с акцент върху непридружени малолетни и непълнолетни деца. Освен многобройните дейности в тяхна подкрепа, сътрудниците на „Каритас“ поставиха началото и на специално менторство, в което семейства подкрепят деца без родители. Служителите на „Каритас София“ започнаха срещите с кандидат-доброволците, които освен че е важно да има какво да споделят с децата и на какво да ги научат, трябва и да познават живота и културата в страните на произход, както и рисковете, пред които са изправени малолетните.


„Каритас Русе“ получи дарение на стойност от 1680 лева от Ротари клуб София-Център. Със средствата бяха закупени хранителни продукти и хигиенни материали за Хуманитарния център на „Каритас Русе“, където бяха подпомогнати повече от 60 бежанци от Украйна, пребиваващи в град Русе. Бе осигурена и закуската на 22-ма украински младежи, настанени в Кризисния център на „Каритас Русе“.


От 27 май в Пловдив „Каритас София“ започна провеждането на курсове за обучение по български език за бежанци от Украйна. По време на първите уроци курсистите споделиха, че са мотивирани и очакват след 2-3 месеца да говорят български език, защото е важно за тяхната интеграция и адаптация в България.


От началото на войната в Украйна до 31 май 2022 г., Католическата църква в България и „Каритас“ подкрепихме близо 3000 бежанци, сред които: жени, майки с деца, възрастни хора (65+), хора с увреждания и многодетни семейства. Освен с осигуряване на подслон, помагаме на бягащите от войната с хуманитарна помощ, специализирани консултации, обучение по български език и съдействие за успешното им интегриране в България. Близо 50 от бежанците, на които помагаме, вече започнаха работа, а 13 деца са записани в детска градина и в училище.