Българският миграционен парадокс: обществото има нужда от позитивни примери

Фотография: “Каритас Русе”

Повече от 30 участници се включиха днес, 26 юни, в Кръгла маса и дискусия за миграцията и развитието, организирана от „Каритас Русе” в Историческия музей в Русе.

Преди да сме българи, всички ние сме хора и трябва да гледаме на процесите на миграцията от човешката гледна точка, подчерта в началото г-н Стефан Марков, изпълнителен директор на „Каритас Русе”.

Своите позиции по темата предложиха г-н Свилен Иванов, заместник-областен управител, г-н Енчо Енчев, заместник-кмет на община Русе, г-ца Биляна Кирова, председател на комисията за връзки с гражданското общество към общинския съвет на Русе.

По време на събитието беше представено изданието – изследване и доклад на проф. Анна Кръстева – „Българският миграционен парадокс. Позитивна интеграция на мигрантите и негативен политически дискурс“, част от „Общ дом“ – международна поредица на 12 “Каритас” организации от Европа, сред които и “Каритас България”.

В миграцията има голям ресурс за развитие, който ще трябва да се научим да употребяваме – с ползи за двете страни. Както това се случва в други общества, подчерта проф. д-р Николай Ненов, етнолог, директор на Регионалния исторически музей в града. Той даде поредица примери за позитивна интеграция на мигранти в различни общности и подчерта, че в съвременното публично говорене обществото има нужда от повече позитивни примери. Етнографите Десислава Тихолова и Искра Тодорова очертаха акценти от представяното издание.

Събитието е част от инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“ (MIND), която се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз.