24 май: Световен ден за молитва

24 май – Световен ден за молитва

На 24 май ще отправим обща молитва за опазване на творението и преодоляване на страданията на най-уязвимите хора. Събитието се осъществява по повод петата годишнина от подписването на енцикликата на папа Франциск „Laudato Si“ („Хвалим Тебе“) .

Каним всички, загрижени към опазване на земята – нашия общ дом, и към създаване на по-сплотен и справедлив свят, в който всеки ще може да живее достойно, да се присъедини към нас в общо молитвено единение на 24 май от 12 ч.

Да внесем солидарност в днешния свят в споделен момент на молитва, когато католиците и всички загрижени хора от цялото земно кълбо ще бъдем обединени по дух, защото „всичко е свързано“.

Седмица, посветена на „Laudato Si“

Световният ден за молитва – 24 май, се реализира в рамките на седмицата, посветена на енцикликата на папа Франциск „Laudato Si“ („Хвалим Тебе“), която протича в периода 16-24 май, под мотото „Всичко е свързано“.

„Laudato Si’“

Енцикликата на папа Франциск относно грижата за нашия общ дом е вдъхновение по време на трудни моменти. Насърчава ни да разсъждаваме върху ценностите, които споделяме и да създадем по-справедливо и устойчиво бъдеще.

По време на седмицата, посветена на „Laudato Si’“, ние се събираме като един народ по света, за да разберем молитвено уроците на този момент, в който светът ни е дълбоко засегнат от пандемията, породена от COVID-19.

Тази седмица поставя началото на споделено пътуване по пътя за излизане на кризата на настоящия момент, като се молим, размишляваме и подготвяме заедно за съвместни действия за един по-добър свят, който ще дойде утре.

„Laudato Si“ подтиква хората по света да се замислят по-задълбочено върху Твореца и творението. Визията на енцикликата за интегрална екология, която вижда връзки между това как се отнасяме към Бога, природата и един към друг, предлага прости, но дълбоки истини за връзките, които ни обединяват.

Седмицата, посветена на „Laudato Si“, се реализира под егидата на ватиканското Ведомство за цялостното човешко развитие, подпомогната от Световното католическо движение за климата. Тя насочва вниманието към действията за опазването на творението, предприети до този момент от католическите общности и поетия ангажимент за ускоряването на защитата на нашия общ дом.