8 февруари – Световен ден за молитва, размисъл и борба с трафика на хора

„Нека имаме смелостта да докоснем страдащата плът на Христос, която се разкрива в лицето на тези безбройни хора, които той нарича „най-малки Мои братя.“

Папа Франциск
Из Послание за 48-я Световен ден на мира

Следвайки призива на папа Франциск за ангажираност и справяне с основното престъпление срещу човечеството – трафика на хора, Папският съвет за пасторална грижа за мигранти и пътуващи хора, Папският съвет за справедливост и мир и Международният съюз на Генералните настоятели организират Световен ден за молитва, размисъл и борба с трафика на хора.

Първият Световен ден ще бъде отбелязан на 8 февруари 2015 г. – Деня на Света Жозефина Бакита – родена в Судан, отвлечена като дете от търговци на роби, подлагана в продължение на дълги години на всякакви унижения, малтретиране и експлоатация от „белите си господари”, приела християнската вяра и посветила живота си на служението на другите, особено най-онеправданите и безпомощните. Жозефина Бакита е обявена за светица през 2000 г. Днес нейното име и нейният дух символизират хилядите жадни за свобода очи – жертвите на робството.

Робството и трафикът на хора не са понятия от миналото. Те са явления със застрашителни последици за личността и за обществата. С развитието на човечеството се развиват и формите на неговите най-големи бичове. Сексуалната експлоатация на жени и деца все още се среща често, особено в икономически изоставащите райони на света. Друг сериозен проблем е трафикът на хора с цел трудова експлоатация – стотици хиляди хора в нужда напускат домовете и страните си, за да търсят по-добър живот, но вместо това попадат на изключително лоши условия на труд, унизително отношение и физическо насилие.

Целта на Световния ден за молитва, размисъл и борба с трафика на хора е да повиши чувствителността към „съвременната форма на робство”, погазваща основните човешки права и свободи, да създаде по-голяма информираност за това явление, засягащо толкова много хора, лишени от глас и превърнати в роби, като едновременно с това – да събуди съпричастност и воля за намиране на решения за противодействие, чрез предприемането на конкретни действия.

„Никога вече роби, а братя и сестри“

„Никога вече роби, а братя и сестри“ е посланието на папа Франциск по повод световния проблем с трафика на хора. Папа Франциск напомня, че предизвикателствата, които стоят пред държавите, огранизациите и гражданите, са свързани с предлагането на подкрепа на жертвите на трафика на хора, полагането на усилия за тяхното психологическо възстановяване и за повторното им интегриране в обществото.

Цялото послание на папа Франциск може да бъде прочетено тук.