Център „Благовещение“ отбелязва своята 15-годишнина

На 25 март център „Благовещение“ („Каритас София“), предоставящ грижи на деца и младежи с увреждания, отбелязва 15 години от своето създаване. По този повод, от 5-и до 20-и март ателието на центъра посрещаше всеки, който желаеше да сподели вдъхновение и идеи и заедно с децата и младежите от центъра да сътвори АНГЕЛ. Създадените в ателието произведения ще бъдат включени в изложбата „АНГЕЛЪТ и неговата вест“, която ще бъде открита на специално организирано по повод юбилея събитие. То ще се проведе на 25 март от 17.00 ч. в зала 3 на Културния институт „Красно село“ на бул. „Цар Борис III“ № 41.

За празничното събитие, за надеждите и мечтите, свързани с развитието на Центъра, за трудностите и очакванията ще научим повече от ръководителя на „Благовещение”, г-жа Вяра Границка.

Честита годишнина, г-жо Границка! Каква е благата вест, която Центърът праща към хората през всичките тези 15 години от своето съществуване?

Благата вест има много измерения и е натоварена със символика от различни духовни, културни, социални и ежедневни пластове на нашето битие. Посланието, което ние винаги сме се стремели да отправяме към хората през всичките тези години, е „Няма невъзможни неща!”.

Споделете с нас каква е атмосферата в Центъра? Какво правят децата и младежите там?

През последните дни атмосферата е приповдигната и белязана от духа на очакването. Вълнение и любопитство са другите думи, които илюстрират това, което се случва при нас – кой ще дойде на празника, ще харесат ли хората произведенията, които сме изработили, ще има ли приятни изненади и т.н. През годините сме отбелязвали този ден по най-различни начини – с концерти, рецитали, гостували са ни наши известни изпълнители на популярна и народна музика, имало е театър, изложби – старали сме се да бъдем разнообразни всеки път. Тази година решихме да отворим вратите на арт-ателието ни за всички, които искат да дойдат, да видят как работим, да поработят заедно с нас, да обменим идеи и да оставят спомен и послание с един създаден ангел. Почти всеки ден при нас има млади хора, студентите от Софийски университет и от Художествената академия, които помагат в подготовката на изложбата „Ангелът и неговата вест”. Тя ще бъде открита на 25-и март (сряда) от 17.00 часа в централното фоайе на Общинския културен институт „Красно село”. Подготвяме и фоторетроспекция по години, която ни върна мнооого назад във времето, когато някои от нашите потребители са били съвсем малки, а ние бяхме млади :-).

Вие сте част от екипа на Центъра от самото начало. Какви мисли и чувства Ви завладяват сега, когато „попътувате“ назад към това време?

Чувствата се смесени, има радост, носталгия, известна доза притеснение – радостта идва от това, че с годините се развихме, обществото ни се разви – отношението към хората с увреждания отбеляза скок; носталгията е по изминалите „интересни години” на постоянна борба и доказване, че имаш ли желание, всичко е възможно, а притеснението го е имало и ще го има винаги: ще успеем ли да продължим, ще бъде ли винаги с нас креативността, за да намираме решения на проблемите, с които ни сблъсква работата. Мисля си и за това, как ние правехме всичко „на тъмно” – учехме се в движение – социалната работа, във вида, в който я срещаме днес беше абсолютно непозната за България преди 15 години.

Когато ви е било най-трудно, какво е възраждало усмивките и надеждите ви? Как „живее“ всъщност Центърът? Кой ви подкрепя?

Самите деца и младежи – те са изключително позитивни, открити и на моменти – по-трезвомислещи от нас. За тях си заслужава да се полагат усилия, да се търсят начини и да се намират решения. Научиха ни да се радваме на това, което имаме, да ценим малките стъпки. От години Центърът „живее” с големи надежди и с не толкова големи финансови средства. Дейностите ни се издържат от проекти и дарителска помощ, отдавна сме разбрали, че ако искаш нещо да си направиш сам, няма да намериш всички продукти в един магазин. Трябва да търсиш, да обикаляш и да сравняваш, да искаш и да ти бъде отказано. Нямаше да се справим без подкрепата на район „Триадица”, на Столична община и разбира се, без “Каритас София”, която ни ръководи, администрира и представлява пред държавата, обществото и пред световната мрежа на “Каритас”. От Католическата църква винаги получаваме духовна и методическа подкрепа.

Как се промени център „Благовещение“ през тези 15 години?

Базата и сградата ни се промениха и с времето се обогатиха много. Сега сме, както се казва, „пълна къща” – налице е цялото необходимо оборудване за дейностите на център като „Благовещение”, сградата ни също е нова и самостоятелна. През последните години въведохме няколко „изнесени” услуги – „Хипотерапия” и „Адаптиран тенис” – ще се опитаме те да се превърнат в традиция. Подготвихме проект, който ще стартира от следващия месец и е насочен към напълно нова за нас дейност – психологическа подкрепа за родители.

„Понесете се на крилете на въображението си“, призовавате в поканата за тържеството по повод годишнината на Центъра. Накъде се носят крилете на Вашето въображение за следващите 15 години?

Поставили сме си задача да променим нагласите на общността към дейността на Центъра, към работата ни с хора с увреждания. Сега, от както сме в нова сграда, нещата се промениха – преди просто бяхме част от детската градина, още една група за „по-особените“ деца. Мечтаем си за стая за мултисензорна стимулация, за адаптирани спортни съоръжения на открито и най-вече за по-сигурно финансово бъдеще, което да осигури спокойствие в работата ни. Делегираното бюджетно финансиране би било една сериозна подкрепа в тази посока – така одобрението, което имаме от държавата и местната власт ще приеме реални измерения.

И накрая, какви ангелски вести очаквате да се понесат на 25 март – Благовещение, когато е тържественото честване на вашия юбилей?

Това, което всички искаме най-много, е да не губим вярата си в потребността на това, което правим, да имаме светлина по пътя, който сме поели и сили да преодоляваме изпитанията, които ще срещнем.

Благодарим Ви за споделеното и отделено време!