БНР

Днес, в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ по БНР, г-н Емануил Паташев – генерален секретар на „Каритас България“, представи дългогодишния опит на организацията в борбата с бедността и подкрепата, която сътрудниците на „Каритас“ оказват на хората в нужда. „Семейството, социалната държава и пазарът на труда са основните фактори, които могат да решат проблема с бедността.“, каза г-н Паташев.

Конкретният повод за гостуването бе проектът „Бедността сред нас – развитите на социалните услуги“, който „Каритас“ реализира с цел създаване на инструмент за по-качествено изследване, анализ, разбиране и намиране на решения за справяне с бедността. В разговора се поставят важни въпроси, свързани с причините за бедността, разглежда се ролята на семейството, образованието, пазара на труда, политиките на държавата и в частност ефективността на социалните услуги. „Държавата трябва да постави на преден план бедния човек, а не неговия проблем. Тя трябва да осигурява подкрепа на семейството и особено на тези семейства, състоящи се от един родител.“, подчерта г-н Паташев.

Цялото интервю може да чуете тук.