Милена Николова от “Каритас София”: Интеграцията на бежанците е двустранен процес

BG ONAIR
BG ONAIR

Интеграцията на бежанците е двустранна. Не зависи само от българите или само от бежанците, а и от двете страни. Това заяви менторът от “Каритас София” Милена Николова в България сутрин по ТВ “България он еър” на 14 септември 2016 г..

Според нея това, което България трябва да направи като приемаща държава е на държавно ниво да има интеграционна политика. “Сега се направи Наредба, за която не знам дали е в сила, която предвижда различни дейности, които биха улеснили тази интеграция. В момента тази интеграция е оставена да се случи към Общините”, добави тя.

Много от бежанците имат желание да останат в България, докато не бъдат поставени в едни много неприятни условия, посочи и Дияна Недева от “Каритас София”. Тя уточни, че е логично всеки да търси по-добри условия.

“Центровете в страната са пълни заради сезона и заради това, че съседните страни, през които преминаваха затвориха, така да се каже, границите си. Много е важно, когато те пристигнат какво им се предлага и при какви условия живеят”, заяви Недева.

Бежанците не са просто криминални елементи, които искат да влязат на територията на България. Това отбеляза и говорителят на Върховния комисариат по бежанците Даниел Стефанов в студиото на Симеон Белев и Лора Инджова. Той подчерта още, че всички те са хора с професионалния си опит, успехи и желания.

Прочети още:

BG-ONAIR