“Каритас“ търси подкрепа, за да осигури достойни старини на хората у нас

В края на 2017 г. възрастните хора на 65 и повече години са били около 20,8% от населението на страната, показват данни на Националния статистически институт. През 2025 година 1 от всеки 5 българи ще бъде на възраст над 65 г.

„За възрастните хора в България се говори само по време на празници, избори и при преброяване на населението. През останалото време те са оставени да изживяват дните си в тишина, забравени от всички“, разказва Ваня Клечерова – част от организацията „Каритас“, които вярват, че всеки човек има право на достойни старини.

Клечерова допълва, че най-голямата болка на възрастните хора е самотата, защото дори да имат близки, се случва те да живеят в други градове или извън страната.

Вдъхновени да помагат, преди 16 години екипът на „Каритас“ стартира услугата „Домашни грижи”. Така те осигуряват здравни и социални грижи на средно 360 възрастни хора на година. Мобилен екип от медицинска сестра и социален помощник посещават нуждаещия се в дома му и му предоставят грижи, според неговите потребности. Един от големите плюсове на услугата е, че възрастният човек не трябва да напуска дома си, където той се чувства най-спокойно и комфортно.

Цялото интервю на Мария Милкова, репортер в “24 часа”, с Ваня Клечерова, ПР на “Каритас България”, може да бъде прочетено тук.

Източник: “24 часа”.