Ваня Клечерова: Само чрез езика можем да представим себе си и да опознаем другия

Фотография: “Канал 3”
Интеграцията на мигрантите винаги е много по-безболезнена, когато всички говорим общ език

Миграцията не е непременно нещо лошо, както през последните години се опитват едни или други хора да ни убедят. Светът познава миграцията много преди тя да се превърне в проблем и онзи безкористен вид, в който тя би могла да съществува, го имаме и днес. Ваня Клечерова от благотворителната организация „Каритас“ е координатор на кампанията „Какво е дом?“ и в студиото на Социална мрежа“ тя разказва за позитивите, които водят след себе си онези хора, за които домът не е непременно мястото, на което са родени.

Езикът е средство, с което можеш да изразиш себе си и да опознаеш другия“, коментира тя, като посочва основата на човешката комуникация, като най-важният елемент за интеграцията на хора от различни етноси в дадено общество.

Това, което открих с годините, всъщност е една житейска мъдрост, която би била полезна в най-различни ситуации и в частност – с дискриминирането. Когато ние приемем себе си точно такива, какви сме, и заобичаме това, което сме, тогава дискриминацията ще остане далеч. Аз съм жена в България, но не си спомням да съм била обект на някаква крайна дискриминация. В детските си години дори съм имала приятели, които искат да общуват с мен, точно защото съм различна“, споделя Мария Косса, която е единственият специализиран учител по африкански танци у нас. Майка ѝ е българка, а баща ѝ – сенегалец, което я превръща в част от многото хора у нас, които принадлежат към емигрантската общност в България.

Страхът от различния ще бъде преодолян, само когато опознаеш другия, а това може да стане, само ако знаеш езика“, допълва Клечерова, а доказателство за думите ѝ е именно Мария Косса, която не дава абсолютно никакви индикации, че е в тежест на обществото, а дори напротив. Причината за това е, че борави с българския език, като свой роден и приема с охота своите български и африкански корени.

Интервюто с Ваня Клечерова и Мария Косса може да бъде видяно тук.

Източник: “Канал 3”