„Избери, за да помогнеш”: Каузата да се грижиш за възрастни хора в домовете им

И тази година bTV застава зад благотворителната кампания „Избери, за да помогнеш”. Една от каузите е за домашни грижи за възрастни хора, които извършват мобилните екипи на „Каритас”.

На 1 януари семейство Катя и Георги Бошнакови празнуват 50 години брак. Катя не помни как избрали датата, но помни обещанието за подкрепа в болест и здраве.

Георги получава масивен инсулт преди 19 години. Нещата се влошават обаче миналия август, когато след едно от паданията му той чупи тазобедрена става на единия си крак. От тогава спира да излиза, почти не се движи, а единственото развлечение за него са вестниците и телевизията.

Всеки ден Галя Христова посещава Георги и полага нужните за неподвижния човек грижи. Тя е медицински фелдшер и ръководител на центъра за домашни грижи “Каритас” в Пловдив. Всеки ден тя посещава по поне петима възрастни хора. Освен че влиза в домовете на хората, тя влиза и в сърцата им и става част от семейството.

Обича работата си, за да вижда усмивките на хората. „Когато го видиш, че страда, изпитва болка, но те чака да дойдеш при него – това е удовлетворението”, категорична е тя.

Мобилните екипи към „Каритас” осигуряват професионални домашни грижи на над 360 възрастни хора от 14 населени места в България. Без помощта на дарители обаче това няма да е възможно. Подкрепете „Избери, за да помогнеш”.

Репортажът може да бъде изгледан тук.

Източник: БТВ