“Избери, за да помогнеш”: Социални помощници помагат на възрастни хора от Белене

Репортаж на Мариана Трифонова за Домашни грижи на “Каритас”, излъчен в сутрешния блок по БТВ на 15.01.2018 г. Може да бъде видян тук.

„Домашни грижи” за повече възрастни хора – тази идея от години развиват от сдружение „Каритас”. Мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници посещават и помагат на хората от третата възраст всеки ден.

Сътрудниците на „Каритас” посещават средно по шест адреса на ден в Белене, където помагат на самотни възрастни хора в домашните им дейности, но по-важното – правят им компания.

В центъра за домашни грижи там работят петима души. Румяна Георгиева отговаря за медицинската дейност, а социалните услуги са поверени на други четири жени.

Центровете на „Каритас” у нас са общо девет, но мобилните екипи успяват да обхванат 14 населени места. Въпреки това нуждаещите се от внимание и личен подход са в пъти повече.

Средствата, с които центровете разполагат, са ограничени и затова разчитат на дарения. Може да изразите подкрепата си, като:

Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17 777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори;

Станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв., чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Дарите по банков път, с основание за плащане: Домашни грижи на Каритас, по следната банкова сметка:

РайфайзенБанк
IBAN: BG71 RZBB 9155 1060 1693 15
BIC: RZBBBGSF
Основание за плащане: Домашни грижи на Каритас
Титуляр на сметката: Каритас България

Дарите онлайн: www.homecare-support.caritas.bg

Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора в желанието им да живеят достойно!

Източник: БТВ.