Емануил Паташев: Да работиш за „Каритас“ е привилегия и отговорност

„Каритас“ не е „обикновена хуманитарна организация, защото нейното служение, в името на Христос, се корени в приемането на Бог и ближния. Ако този корен бъде прерязан, тогава „Каритас“ ще умре. „Каритас“ винаги е в периферията на живота”. Това каза Папа Франциск на литургията при откриването на 20-та Генерална асамблея на „Каритас Интернационалис“, която се проведе от 12 до 17 май в Рим на тема: „Само едно човешко семейство, да пазим творението“. На асамблеята делегатите от цял свят обсъждаха неравенствата, миграциите, климатичните промени, конфликтите и глада и планираха действията на международната благотворителна мрежа за подобряване живота на най-бедните. Сред участниците бяха и Цветомир Думанов от „Каритас София“, Мария Чепишева от „Каритас Витания“ и Емануил Паташев от „Каритас България“, който след срещата сподели пред микрофона на радио „Ватикана“ впечатленията си за работата и духа на асамблеята.

Цялото интервю може да видите тук.

Източник: радио „Ватикана“