“Каритас Бургас” и БНР – Бургас с кампания в помощ на нуждаещи се хора

„Каритас Бургас“ и БНР – Бургас провеждаме кампания в помощ на деца от социално слаби семейства и възрастни, живеещи под прага на бедността от различни уязвими групи.

„Каритас“ е социална организация на Католическата църква и съществува в България вече 25 години. Тя помага на бедните и онеправданите. Клонът й в Бургас работи от 2006 г. и основната му дейност в момента е  стационарна и мобилна грижа за бездомници.  Усилията сега са насочени и към създаване на организация за оказване на помощ на бедни, болни и самотни хора в домовете им.

В съвместната ни кампания събираме материални помощи за деца над 7 години, като и за мъже и жени останали без дом или изпаднали в крайна бедност от Бургас и региона. Приемаме употребявани, но добре запазени – дрехи и обувки (мъжки, дамски, детски; за всички сезони); детски играчки, книги и учебни пособия; спално бельо, одеяла, завивки.

„Всичко това, с което човек може да се облече, да се обуе и завие, ще е от помощ. Дори и най–дребните неща могат да зарадват тези, които ги нямат. Искаме да зарадваме и да помагаме от най–малките до най–големите да заживеят нормално. Има поговорка, че на света има много човеци, но не всички се държат като хората“, коментира отец Михал Шлахцяк, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

Нещата, които съберем за децата, ще бъдат предоставени в Малко Търново и с. Маринка. Материалната помощ за възрастните ще бъде разпределена между нуждаещи се от Бургас и региона.

„Българинът много помага, това е черта на манталитета му, която винаги ме е впечатлявала. Тук няма инициатива, която да остане без отклик и това ме радва, това го виждам на всяка една крачка в живота си “, коментира отец Михал.

Даренията си може да донесете в БНР – Бургас, ул. „Филип Кутев“ №2 или в офиса на „Каритас Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“, бл 57, вх. 8, партер.

Кампанията ни ще продължи до края на месец март.

Интервю с отец Михал Шлахцяк за инициативата може да чуете в звуковия файл тук.

Източник: БНР – Бургас