Дарена готова храна не може да стигне до Каритас

Дарената сготвена храна не може да стигне до нуждаещите се в старческите домове и детските центрове заради сблъсък на различни нормативни уредби. Там се приемат само продукти, които се готвят на място. В същото време в много от приютите за бездомни в страната не знаят какви документи да изискват от дарителите, което ще затрудни и забави приемането на храната.

Хората, които най-много се нуждаят от топла храна в Русе, са бездомниците в приюта „Добрият самарянин” към католическата организация Каритас.  В момента тук са настанени 65 души, през зимата обаче са двойно повече. Досега са получавали дарения на продукти от с документи за произход, но никога не е постъпвала топла храна от ресторанти. Надяват се с отпадането на данък „Добавена стойност” и това да се случи, само че липсва ясен механизъм, по който дарението може да се осъществи.

„Не че ние няма да дадем документи, от които се нуждае дарителят – договор, протокол за дарение, но ако има други там разни неща като произход на яйцата, които са в мусаката, която е приготвена днес, това е малко… трябва да бъдат облекчени дарителите, за да стигнат храните до нуждаещите се, а не да бъдат изхвърляни”, каза Стефан Марков – управител на Каритас – Русе.

Стефан Марков обяснява, че Каритас Русе е член на Хранителната банка, но не може да действа в русенския регион от нейно име. Той недоумява защо всичко е съсредоточено само в столицата.

„Там са складовете. Вече новото законодателство може да стимулира това и да бъде по-мобилно всичко и ако се появят повече дарители, ние имаме транспорт, можем да отидем да вземем тия хранителни продукти от фирмата”, каза Стефан Марков – управител на Каритас – Русе.

„Би било добре да има една такава организация, която да следи и да контролира този процес”, продължи той.

Много по-трудно е обаче да се приемат хранителни дарения в социалните домове за деца и за възрастни хора. Ако един ресторантьор днес иска да дари 20 порции мусака, те не могат да бъдат приети, колкото и вкусно и топло да е ястието..

„По две причини – първата е ХАСЕПС системата, която е задължителна за самоконтрол – внасянето на продукти, обработката им и използването им,и съхранението им във всички специализирани институции. И втората причина – нашите институции са големи, ако ние имаме 5-10-15 порции, по какъв принцип ще ги разпределим“, каза Мариела Личева – директор на Дирекция „Здравеопазване и социални дейности” – Община Русе.

Подаръкът за социалните домове и с промените в закона си остава само продукт, който се готви в техните кухни. А излишъкът от ресторантите засега законно може да се дари само на бедни хора, които ще го консумират на своя отговорност, както това се прави късно вечер в големите столици в Европа, където ресторанти подаряват непродадените си порции на минувачите

целият репортаж, можете да видите тук

Източник: БНТ