За децата – с любов и приласкаване

Зорница Василева е професионалист от сферата на социалните услуги и работата с деца, а опитът й като психолог е безценен в дейността й в центъра за обществена подкрепа „Том Сойер” към „Каритас Русе“, чийто ръководител е от април 2017 година. Преди да започне работа в „Каритас“, Зорница е била част от Агенцията за закрила на детето, която се занимава с деца в риск, и познава техните истории от дълги години.

Работата в центъра на „Каритас“ за нея се появява като щастлива случайност и възможност да бъде истински полезна. Тук Зорница се чувства удовлетворена, защото вижда реалните резултати. Това й дава сили да идва на работа всеки ден – свободата да взема решения, разбирателството с колегите и непосредствената работа с децата.

Работата й в Агенцията за закрила на детето се оказва голямо предимство, защото – от една страна – комуникацията й с Агенцията е много улеснена, а от друга – може да консултира семействата за пълния пакет от услуги, които могат да получат. „Аз мога да ги посъветвам за всичко – какви придобивки да получават, какви са им правата, кой може да ги изслуша, как да разрешат казуса.“

Денят, в който посещаваме център „Том Сойер“, е предвиден за групови занимания и Зорница избира темата, която ще дискутират с децата, разговаря с родители, обръща внимание и на текущата си организационна работа. В 13 часа вместо да обядва, се качва в колата и отива да вземе от училище момченце, което ще прекара следобеда в центъра и ще подготви домашните си за следващия ден.

Питаме Зори как се справя с натовареното ежедневие. „Сънувам случаите, преживявам ги, но гледам това да става все по-рядко, да не ги взимам много навътре. Детето има родители, които трябва да мислят за него. Не мога да изземам функциите им. Уважавам детето, правата му и мнението му. Често комуникацията между детето и родителя е дотолкова счупена, че детето е в съпротива да приеме всичко, което му се предлага. Затова в работата ни с децата трябва да ги приласкаваме, ухажваме, обичаме, да сме им приятели.”

Когато пристигне нов потребител, децата, които вече посещават „Том Сойер“, съвместно със служителите на „Каритас“, помагат за приобщаването му. Често децата вече се познават, групират се, заформят социални контакти. Първоначално се започва с индивидуални консултации, за да може детето да се довери на хората, които работят в центъра. После се прокрадва идеята да дойде за групова работа, за да се запознае с другите, да намери приятели. Социализират се, придобиват умения да работят в група, в екип. Получават възможност да бъдат открити в среда извън семейната. Да могат да се изразяват, да отстояват своето право, мнението си и позицията и най-вече да говорят.

„Караме ги да говорят постоянно – да излиза всичко веднага, да се съпреживява и преживява. Остане ли вътре, децата стават гневни, агресивни. Уверяваме ги, че разбираме как се чувстват, това им дава надежда, успокоява ги. Учат се на устойчивост, на търпимост, някои неща няма как да се случат на момента, отнема време” – споделя Зорница.

Това са тайните съставки на доброто отношение в центъра за обществена подкрепа на „Каритас“. И те явно са верните, защото, когато имат проблеми, децата първо идват да споделят и потърсят съвет от служителите на „Каритас“. Това е и целта на организацията – да е там, където другите нямат достъп, където е нужна наистина. В това отношение Зорница се чувства напълно спокойна и подкрепена от ръководството на „Каритас Русе“, както и от колегите, с които работи в екип – всички си имат доверие и работят в името на обща цел.

Всеки ден е различен и поставя нови предизвикателства пред Зорница, както и възможности да се учи, да се справя с нещо ново. „Уча се постоянно да работя само и единствено в интерес на детето. Като родител разбираш, че детето не е право в постъпката си, но знаеш, че е имало причина да постъпи така.”

В „Каритас“ и център „Том Сойер“ Зорница е открила не само приятели и разбиране, но и възможност, която винаги е търсила – да упражнява професията си, това, за което е учила и мечтала да прави, за да бъде пълноценна с подкрепата си към нуждаещите се.