Ако всеки се вгледа в човека до себе си, ще открие богатство

Вяра Границка е ръководител на „Благовещение“ – център за социална рехабилитация и интеграция на деца и младежи с увреждания към „Каритас София“. От 1999 година тя е неизменна част от всичко, което се случва в това място, събрало различни съдби и пътища. Вяра е арт терапевт, ръководител на екип, както и човекът – двигател зад всяка идея и инициатива, случваща се в „Благовещение”.

През годините тя се е изправяла пред много предизвикателства, като всяка победа й е донесла увереността, че е намерила своето място и че точно това е нейната работа. За атмосферата в центъра и за отношенията между хората в него, Вяра споделя: „Известно е, че човекът променя средата, но и средата променя човека. В център „Благовещение” моделирането е взаимно, учим се един от друг да говорим на общ език, да създаваме общ език. Ако всеки се вгледа в човека до себе си, ще открие богатство, нова вселена, самият той ще се окаже облагороден. Хубаво е, че има много места в България, където екипи като нашия работят със сърце, пишат своя език, създават свои ефективни методики. Това всъщност е общият път, който всички трябва да извървим, за да станем онова общество, способно да развива силни и смели хора и да възпитава в тях чувство на гордост.“

Силна мотивация за Вяра представляват реалните резултати, които се постигат с хората, посещаващи „Благовещение“. „Те настъпват по-бавно и за тях се иска търпение, но може би затова са и най-удовлетворяващи“. – споделя Вяра и разказва за един от посетителите на центъра: „Лили дойде при нас с деменция, неконтактна, повтаряше постоянно една и съща реплика. Типичен случай, в който „Благовещение” се оказваше последен шанс за помощ. Две седмици по-късно Лили беше направила огромен прогрес – даваше обратна връзка, комуникираше с прости думи, сякаш се беше завърнала в света“. Оказва се, че вниманието, отношението и професионалните грижи на служителите в „Благовещение“ са успели да пробият мъглата на деменцията и да дадат възможност на разума да излезе на светло.

Сред професионалните дейности, чрез които служителите в „Благовещение“ оказват подкрепа на хората със специални потребности, от голямо значение за Вяра са арт-заниманията, в които с удоволствие се включват посетителите на центъра. „Чрез изкуството хората изразяват своята духовност, отварят прозорец към своя мир. Необременените и нестандартни мозъци на посетителите на центъра творят без ограничения, а съприкосновението с творчеството им дава на хората извън техния тесен социален кръг пропуск към един непознат и неподозиран свят.“ Вяра оценява досега си с този свят всеки ден: „Аз съм консуматор на това богатство. Не съм извън този процес. Това е, което ме държи тук, и продължавам да искам и да се занимавам. И да казвам, че има смисъл.”

За Вяра „Каритас“ е мястото, което й е дало шанс да направи много, да стане човекът, който е сега: „Каритас“ ми даде възможност за моя личностна реализация и мястото, където оправдавам гласуваното доверие. Малко са работните места, където получаваш подкрепа и свобода, която, в действителност, е голяма отговорност.” Хората и работата в „Благовещение” са я променили, според нея – към по-добро: „Ако се върна назад, пак бих избрала този път, пак щях да направя този избор.”