Трябва да има и добри хора в този свят

Фотография: Крис Енчев

Здравка е един от възрастните хора от Пловдив, на които сътрудниците към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в града помагат да изживеят старините си достойно.

„За всяко нещо са готови да ми помогнат“. Така започва разговорът със Здравка, това са първите ѝ думи за Галя и Гери – медицинската сестра и социалният помощник към Домашни грижи на „Каритас“ в Пловдив. Получава грижи от тях, след счупване на ръка. „Старая се да се държа, защото предпочитам у дома да живея сама“ – споделя Здравка.

Сама е от пет години, след смъртта на съпруга си. Единият от синовете ѝ живее и работи в чужбина, а другият – в София. Здравка получава помощ от сътрудниците на „Каритас“ при пазаруване, разходка, попълване и заверка на медицински документи, както и цялостна подкрепа и помощ, съобразени с актуалните ѝ здравословни нужди. И най-вече – човешка топлина и разбиране. Приятелките ѝ са на около деветдесет години, а и самата Здравка е над осемдесет, няма живи близки, освен децата ѝ, които живеят далеко. Разговорите и приятелската близост ѝ липсват.

Здравка поддържа връзка с приятелките си, излиза навън, за да се види с тях, но годините си казват думата и срещите стават по-редки. А и двете ѝ най-добри приятелки са трудно подвижни и комуникацията с тях зависи най-вече от инициативата на Здравка. „Ти си нашето бастунче“, ѝ казват те, хващайки я от двете ѝ страни за опора в съвместните им разходки. Здравка, разбира се, не би могла да разчита на помощ от тях – те самите имат силна нужда от помощ и грижи.

Здравка е имала щастието да живее с мъж цигулар, тя самата също се е занимавала с музика, но още навремето престава да свири заради семейни задължения. Щади очите, защото от около тридесет години има заболяване на едното око. Според лекарските прогнози тогава, не се е очаквало пълно ослепяване, но понастоящем сърцатата жена има влошено зрение. Успява да намира утеха в домашната работа.

Замисляйки се над нещата, които й носят утеха, възрастната жена отново заговаря за сътрудниците на „Каритас“ – акцентира, че помощта от тяхна страна е както психологическа, така и физическа. „Трябва да има и добри хора в този свят, за да има равновесие“, казва Здравка и лека усмивка изпълва лицето й.