Любовта към земята я е научила да се радва на малките неща

Стоянка е на 89 години, живее в странджанското село Стоилово. Впечатлява със силния си дух и финото си чувство за хумор. Фамилията Караибишеви е получила по наследство от дядо си, такова прозвище е получил от турците по онова време. Тя разказва различни случки от родовата си история. Разказва и за децата и внуците си – имала е двама синове, единият не е вече между живите, другият е вече пенсионер. Стояна много се гордее с внучката си, която учи във военно училище. С гордост показва семейни снимки и с радост продължава да разказва. Разказите ѝ са изпъстрени с любопитни подробности.

Така и не е стигнала до училище – когато се омъжва, са я съветвали да постъпи във вечерно училище, но тя отказва, защото не е имало кой да ѝ помага в домашните задължения. Работила е в озеленяването към община Малко Търново, също и в местното АПК. Разказва за своя мъж Георги, че е бил именита личност. „Харизматичен човек“ – допълва Севда, сътрудник към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в Малко Търново, в чийто обсег на дейност е и село Стоилово.

Възрастната жена не се оплаква, но я мъчат различни болести. Има високо кръвно налягане и е оперирана от перде на окото, а с едното око почти не вижда. Благодарение на откриването на нова клиника в Бургас, получава възможност за медицински прегледи, там ѝ предписват лекарства срещу високото кръвно налягане и оттогава то се движи в нормални граници.

Сътрудниците на „Каритас“ помагат на Стоянка от няколко години – посещават я в дома й, следят здравословното й състояние, купуват медикаменти и хранителни продукти, помагат й в ежедневните й нужди. Споделя, че познава Севда от малка. Радва се на посещенията ѝ, заедно с Ваня – медицинската сестра към екипа за домашни грижи. Липсата на аптека и лекар в селото, на обществен транспорт до Малко Търново, правят посещенията на сътрудниците на „Каритас“ особено ценни за възрастната жена.

Стоянка се чувства добре, заобиколена от грижещите се за нея хора, радва се и на приятели. Понякога ходи за гъби, готви разнообразни ястия. Любовта към земята и нейните дарове я е научила да се радва на малките неща, на красотата около нас. И да вярва в доброто.