Когато носиш радост на възрастен човек, отнасяш в сърцето си същото

Румяна е ръководител на центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в гр. Белене. За работата си с възрастните хора, тя споделя:

„Работя в Центъра за домашни грижи на „Каритас“ в Белене от 2003 година. По професия съм медицинска сестра. Опитът, който имах до този момент, в определени ситуации ми беше полезен, в други – ненужен. Повечето неща в работата бяха нови за мен. Започнах срещите си с моите пациенти – възрастните хора, по домовете им.

Срещах се очи в очи със самотата и мъдростта на тези хора. Грубите им и уморени ръце говореха за много труд. Труд, с който те бяха изградили домовете си и отгледали децата си. Отдали бяха младите си и силни години на работните си места.

Разговорите ми с тях бяха интересни и пълноценни. Искаха да разказват, споделят и разпитват. Споделяха спомени и сякаш оживяваха. Лицата им грейваха, очите ставаха жизнени.

Работата започна да ми харесва, удовлетворява и обогатява. Така бе в началото, така е и днес. Вярвам, че всеки, който с посещението си при самотен, болен или възрастен човек е донесъл радост, то със сигурност е отнесъл в сърцето си същото.“