Една блага приказка понякога е по-ценна от всичко

Мария прекарва целия си живот в град Раковски. Поради заболяванията си, от 2000 година, тя е трудно подвижна. В началото ѝ е много трудно. Помагат ѝ приятели, роднини и съпругът ѝ, докато през 2016 година той си отива от този свят и тя оставя сама. Най-близката ѝ приятелка също вече не е между живите. Малко по малко, възрастните хора като Мария губят не само част от обичаните си хора, но и част от самите себе си.

Възрастната жена разбира за услугата „Домашни грижи на „Каритас“ от съседите си. Медицинската сестра от екипа на „Каритас“ започва да ѝ бие редовно инжекции, поддържа контакт с личния лекар, взима рецептите, купува и поръчва нужните ѝ лекарства от аптеката, измерва кръвното налягане и захарта.

„Няма на кой друг да разчитам. Съседите си имат достатъчно работа, много от тях са и млади, с малки деца. Синът ми е в малко градче, близо до Италия, и се връща само за двайсет дена през лятото. Дъщеря ми живее в Гърция. Сама съм. Ако ми се наложи да отида до болницата, не мога да се кача до личния си лекар, защото е на втория етаж, а в сградата няма асансьор“, разказва Мария.

Подкрепата, която получава от сътрудниците на „Каритас“, е незаменима за нея. Тя е не само физическа, но и емоционална. „Една блага приказка понякога е по-ценна от всичко друго“ – споделя с усмивка възрастната жена.