Марин – човекът, който живее и твори

Марин Сенков се занимава с дърворезба, рисува, пише поезия и проза. Роден е на 28.07.1926 г. Синът му загива в катастрофа през 2001 година, дъщеря му живее в София. Екипът на Домашни грижи на Каритас в Русе се грижи за него от 2003 година. След смъртта на съпругата му през 2004 от инсулт, той живее сам.

В началото се придвижва без помощни средства и сам извършва тоалета и храненето си. В момента движенията му са много ограничени и затруднени, може да се придвижва само с помощни средства – проходилка, канатки. Има 100 % степен на увреждане, страда от хронично-бъбречна недостатъчност; подагра; хиперплазия на простата – на постоянен катетър; генерализирана артрозна болест;  птоза на ляв клепач.

Сътрудниците от Домашни грижи на Каритас в Русе го посещават три пъти в седмицата. Услугите, които той получава са: медицински (инжекции, измерване на кръвно налягане и кръвна захар, понякога превръзки) и социални (пране, пазаруване, взимане на лекарства, помощни средства).

Освен професионални грижги, те доставят на възрастния човек топлина и човешко отношение, от които той най-много се нуждае.

Репортаж по БНТ (2011 г.) Сътрудниците от Домашни грижи на Каритас в Русе продължават да се грижат за Марин и днес, две години по-късно.