Мъдростта, натрупана от дългите години живот, е съхранила човечността и доброто у него

Фотография: Ваня Клечерова

На 11 февруари Католическата църква почита Света Богородица, Дева Мария от Лурд – застъпница на страдащите и надежда за болните. През 1992 г., една година след получаване на диагнозата „Паркинсон”, Свети Йоан Павел II предлага 11 февруари да бъде отбелязван като Световен ден на болните.

Едни от най-уязвимите хора, за които сътрудниците на „Каритас“ ежедневно полагат грижи, са възрастните хора. Медицинските сестри и социалните помощници към центровете за Домашни грижи на „Каритас“ помагат на болните и немощни хора не само с грижи за тяхното здраве, но и с изслушване, разбиране и споделеност, зачитайки тяхното достойнство.

Тодор е един от възрастните хора от село Граматиково, на които медицинската сестра и социалният помощник към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в гр. Малко Търново, помагат. Животът в малкото странджанско село става все по-труден – няма лекар, училището и детската градина са затворени, младите хора са напуснали селото и са се установили в големите градове в България или в чужбина. Възрастните хора в селото все по-трудно се справят с ежедневието си и с болестите, които ги съпътстват.

Тодор е един от тях. На 94 г. е, живее в малка къща, чийто вид подсказва дългите години живот на стопанина си. Имал е нелек живот: дълги е гледал съпругата си на легло, по-късно тя умира. Загубил е преждевременно и единия от тримата си синове. Поради заболяванията, които има, възрастният човек е трудно подвижен и почти не чува, трудно успява и да заспи и често будува нощем. Немощното му и болно тяло променя досегашния му начин на живот и прави невъзможно едно от малките му удоволствия – да се движи и да бъде сред хора.

Въпреки това обаче, Тодор винаги намира за какво да се пошегува и да се засмее. Успял е да съхрани доброто у себе си и най-вече – лъчезарния и ведър поглед, с който гледа на живота. Усмивката му е заразителна, но това, което особено привлича и размисля всеки, който разговаря с него, е мъдростта, натрупана от дългите години живот, която е съхранила човечността и доброто у него.

Медицинската сестра и социалният помощник към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ продължават да посещават възрастния човек в дома му и да му помагат в ежедневните му нужди. Освен че следят здравословното му състояние и приема на медикаменти, с топлото си отношение и сърдечните разговори, сътрудниците на „Каритас“ помагат на Тодор да не загуби ведрия поглед към живота, който е запазил през годините.

❣️ Бъдете част от нашата кауза! Нека заедно покажем на възрастните хора, че са значими за всички нас. Защото СМЕ ХОРА! Може да изразите вашата съпричастност, като:

👉 Дарите 1 лв. или станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв. чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

👉 Дарите по банков път, с основание за плащане: Домашни грижи на Каритас:

РайфайзенБанк
IBAN: BG71 RZBB 9155 1060 1693 15
BIC: RZBBBGSF
Основание за плащане: Домашни грижи на Каритас
Титуляр на сметката: Каритас България

👉 Дарите онлайн чрез модула на сайта ни.

👉 Научете повече за кампанията „Защото СМЕ ХОРА“: www.homecare.caritas.bg

🥰 Благодарим ви, че помагаме заедно!