Благодарим на хората с добри сърца!

Фотография: архив “Каритас София”

На 15 септември хиляди деца прекрачиха прага на училището. Сред тях бе и малката пловдивчанка Силвия Димитрова. Ученичка като всички други, но не съвсем. Тази година тя влиза в 3-ти клас на ОУ „Кочо Честименски”. Преди няколко години Силвия казва „мамо“ за първи път на Мария, жената, която я извежда от институция и я приема като свое дете.

Мария е убедена в решението си да помогне на дете от дом и да му осигури бъдеще, различно от това на децата, които нямат родители или биват оставяни от биологичните си родители на общите грижи на държавата. И така – съдбата я среща със Силвия. И всичко в тяхното семейство тръгва добре. До момента, в който мозъчен инсулт сковава майката на Мария на легло за три години. През тези години Мария е неотлъчно до възрастната жена, като през това време се грижи и за малката си дъщеричка. Без никакво време за постоянна работа. В момента, добрата майка има заболяване, което не й позволява да започне постоянна работа и днес двете със Силвия живеят с 35 лева месечно, а медикаментите, нужни за лечението на Мария, са на стойност 70 лева.

За да осигури прилично детство на дъщеря си, Мария разчита на добрината и милосърдието на съседи и добри хора. Семейството се посещава и от медицинските сестри и доброволците от Центъра за Домашни грижи на Каритас в Пловдив, които съдействаха и за подаването на всички необходими документи към дирекция „Социално подпомагане“ и ТЕЛК.

Дни преди 15 септември, Силвия получи дарение, което бе нужно, за да се приготви за първия учебен ден за тази година. Доброволците от „Каритас”, с получените дарения, се погрижиха нищо да не липсва на момичето, което с нетърпение очакваше отново да споделя ученическите мигове – нови знания, нови приятелства и разбира се – нови усмивки. Силвия си избра тетрадките, ученическите пособия, които ще са й нужни за учебната година. С радост сама посочи в магазините дрехите, които най-много й харесват, и разбира се – маратонки, с които ще тича на воля.

Покупките в навечерието на 15 септември са осигурени с дарения от добри хора, които са решили да помогнат на семейството, изпаднало в нужда. Мария и Силвия им благодарят от сърце. Притесненията им обаче продължават: нужни са средства за лекарства и купон за закуска и обяд в училищния стол.

Всеки, който би искал да помогне на Силвия и Мария, може да се свърже със сътрудниците към Центъра за Домашни грижи на Каритас в град Пловдив, на адрес: ул. „Булаир” 14а, тел.: 0885 256 420.

Благодарим на хората с добри сърца, които се отзоваха и помогнаха! Благодарим и на тези, които ще помогнат!