Силният дух превръща препятствията в дребни прашинки по пътя

Фотография: Живка Георгиева

Краси е на 34 години, със заболяване, което го приковава на количка. Когато преди години родителите му разбрали за състоянието му, напуснали родния си град и се преселили в София, за да бъдат по-близо до най-добрите лекари и да дадат на детето си най-голям шанс в живота. Това е история, която ще чуете от почти всеки посетител в център „Благовещение“ към „Каритас София“, предоставящ професионални грижи за деца и младежи с увреждания.

Краси живее с баща си и втората си майка, в апартамент, в който си няма своя стая. Потопен в малка лична вселена, ограничена от стълбища и бордюри, компютъра, музиката и срещите с приятелите му в „Благовещение”, където идва по няколко пъти през седмицата със специализирания автобус, каран от Орлин – сътрудник на центъра на „Каритас“.

Весел, с чудесно чувство за хумор и неизчерпаемо желание да опитва нови неща, Краси не е човекът в количка, когото очаквате да видите. Първото, което ще ви изненада е усмивката, която не слиза от лицето му и ведростта, с която прогонва прокрадващото се в душата съжаление. Ако има нещо, което обича да прави най-много, то това е да си говори с всички. И не е чудно, че има много приятели.

Краси започва да посещава център „Благовещение“ преди 16 години, заедно с Верчето и Гогата – най-близките му приятели там, с които се знаят от деца – още, когато заедно са посещавали едно училище. Едно от най-големите му желания е да стане програмист. Запозната с това, Ради, психологът на център „Благовещение“, си е поставила за цел да намери начин да осъществи мечтата му.

От разговора с Ради става ясно, че нейна задача не е само психологическа подкрепа на младежите и родителите им, но и търсене на начини за тяхната социализация. Опитва се да открие силните им страни, това, което ги интересува и от което биха могли да направят своя професия, а защо не източник на доходи и самостоятелност.

За Краси попрището на компютърен специалист не е никак недостижимо. Той е ограничен в движенията си и се придвижва с инвалидна количка, но това не променя факта, че е интелигентен и позитивен млад човек, който умее да учи и има желание да се развива. Освен да се самообучава, напълно реалистично е хора в неговото положение и с неговите способности да могат да бъдат обучавани от специалисти, които да допринесат за реализирането на мечтите на тези младежи.

С Краси можеш да си говориш за всичко, да се шегуваш, да изиграеш един морски шах и да те бие няколко пъти, ако направиш грешката да го подцениш. Защото Краси е като всички нас – млад мъж с мечти и интереси, познания и способности. Но има нещо, в което е повече – със силата на духа си да постига толкова много, при наличието на физически пречки.

Ако в други държави състоянието на Краси би му причинявало чисто физически дискомфорт, но не би го спирало да преследва целите си и да участва пълноправно в обществения живот, то в България се налага Краси да ходи в център за социализация и интеграция, да получава помощ, за да отиде на изложба или в ботаническата градина, да се бори с множество административни препятствия, бордюри, стълбища и недостъпна градска среда. А това може да сломи духа на всеки. Почти на всеки, защото Краси не се предава, усмивката не слиза от лицето му, а стълбите на вгорчават деня му.

Орлин винаги кара в автобуса на „Каритас“ рампа, специално направена от бащата на Краси, за да преодолява стръмнините. Истинската голяма рампа обаче Краси носи в себе си. Това е неговият устрем да се справя, който повече от металната рампа, му помага да се издига над навъсения град с изпотрошените плочки.

На въпроса какво иска да промени в живота си, Краси откровено споделя, че иска да се промени средата около него, да се премахнат физическите пречки пред него и пред хората в състояние като неговото.

Ние, от своя страна, му пожелаваме да пребори стереотипите на обществото и да успее да си намери работа като програмист. Защото го може. В това, освен той самият, вярват всички, които го познават, както и сътрудниците в „Благовещение”, които го подкрепят във всяко негово начинание.