Децата се чувстват защитени, моите шампиони!

Марина и Артем са част от голяма фамилия, която бяга от Украйна и пристига в България в началото на март – дни, след като войната започва. Пътуват заедно в три автомобила, карат непрекъснато 26 часа, жените се сменят на волана. Артем е в океана през това време, защото е моряк. Така и не се връща в Украйна, пристига при семейството си за няколко месеца. Скромните им спестявания се стопяват бързо. Намират решение за подслон в Русе, когато се обръщат към „Каритас Русе“ и първо се възползват от едномесечно настаняване през Airbnb.org, а после и от помощ за наем в подходяща квартира.

Марина, Артем и фамилията идват точно в Русе, защото година по-рано, когато светът е бил различен и щастлив, са обиколили България като туристи. Техен приятел ги приютява в началото в русенското село Красен.

Марина: „Дойдохме с децата моите и на сестра ми, общо пет, с родителите ни, с двете кучета и котка, и хамстер – огромна фамилия… Юра ни подслони, съгласи се да ни приеме с всичките ни хора и животни.“

Артем: „Бях в океана, когато този ужас започна. Казах им – качвайте се на колите и бягайте. Бях загубил вяра в хората изобщо, защото имах уж приятели в Украйна, а те не се погрижиха за семейството ми, когато аз бях далеч“.

Сестрата на Марина – Лена, и нейният съпруг Орест, работят онлайн, за да издържат трите деца, кучетата и родителите си. Работят, доколкото това е възможно, защото Лена преподава английски език на деца в Украйна. А при тях често няма ток, интернет или мобилни комуникации заради сирените, тревогите и обстрелите.

Марина: „Големият – Даня, е на 12 години, малкият – Макс, е на 6 години, първолак, и двамата учат онлайн, защото бяхме в голям стрес заради езиковата бариера. И двамата обаче идват на заниманията на „Каритас Русе“ – по рисуване и детски игри. И двамата са шампиони по карате, но Даня е звезда! Два пъти шампион на Украйна, с европейски и световни титли. Благодарни сме на Русе, че тук се намери треньор по карате, който се занимава с тях. Шампионите ми! Тук поне се чувстват защитени“.

Артем: „Каритас“ много ни помага! Когато Влад ни предложи да ни помогнете с апартамент, направо не повярвах в началото – помислих си, че е някаква измама. Честно! Просто не можех да повярвам, че има толкова добри хора!“

Марина: „Кремена, с която се запознахме още през пролетта, е много състрадателна. Намерихте ни лекар, който ни прие безплатно, зъболекар – толкова е скъпо, а ние нямаме пари. „Каритас“ организира детски празници, посещения на театър, грижат се за децата. В началото на учебната година ни дадоха ученически пакети, а в тях – всичко, което е нужно! Макс ходи на занятия по рисуване, намери приятели…“

Артем: „При нас там, където живеехме в Одеса, точно до нашия блок, имаше „Каритас“ – носили сме дрехи, продукти, а сега вземаме от „Каритас“ в Русе – и дрехи, и одеяла… Знаете ли, слязох от кораба само с моя куфар – а той наполовина е пълен с инструментите ми, а другата половина – с малко летни дрехи. Облякоха ме от глава до пети в Хуманитарния център на „Каритас Русе“!

Тук ни помагат повече, отколкото собствената ни страна помага. Много ни е срам за разни наши сънародници, които не се държат добре и се възползват от помощта, без да благодарят…“

Днес Марина отглежда шампионите си в Русе, другата част от фамилията продължава да живее в Красен, а Артем е на поредното плаване в океана, откъдето ще се върне в Русе след време.

Русенската католическа организация „Каритас“ помага на уязвими хора на територията на Никополска католическа епархия. Ние сме част от мрежата на „Каритас България“, която осъществява програми за помощ и на хора от Украйна, намерили убежище от войната у нас. Оказаната подкрепа се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.