Поехме пътя на бягството, за да търсим спасение от войната

Аз съм Таня. Родом съм от Украйна, Запорожие. Там работех като медицинска сестра в детска градина. Мъжът ми работеше в земеделието, малката дъщеря учеше, а голямата от няколко години е установена в България. През лятото изпратихме и малката дъщеря при сестра ѝ, за да бъде в безопасност. Тя преживя голям стрес по време на двуседмичното си пътуване и чакане по пропускателните постове.

Със съпруга ми останахме в Украйна, защото имаме възрастни родители и искахме да бъдем близо до тях. Но в края на септември ситуацията в нашата област се усложни, в момента територията е окупирана. Това ни накара да търсим спасение. Тръгнахме със съпруга ми с личния ни автомобил в посока България. Пътувахме шест дни през Крим.

„Каритас Витания“ ни настани веднага щом пристигнахме чрез програмата им за едномесечно настаняване през Airbnb.org. Дъщерите ни вече се бяха свързали с тях и ги бяха помолили за помощ, защото иначе нямаше къде да отидем. Вече около 25 дни сме настанени. Сътрудниците на „Каритас“ веднага ни помогнаха да намерим работа, а вече и жилище под наем. Да имаме дом и работа е от голямо значение за нас, защото само така можем да започнем да градим живота си отначало.