С Украйна в сърцето и в мислите

Семейството на Елина е от град Никопол в Днепропетровска област – Западна Украйна. С мъжа ѝ имали бизнес – занимавали се с танци, акробатика, гимнастика. Няколко месеца след започването на войната, с дъщеря ѝ се евакуират с влак и стигат до Полша. След това обмислят възможностите да тръгнат към Западна Европа, но майка ѝ живее в България и решават да дойдат тук, за да бъдат заедно.

Отначало срещат големи трудности с намирането на място за живеене, защото със себе си вземат и своя домашен любимец – куче. Подслоняват се в жилището, където живее майката на Елина. В него тя ползва стая от апартамент, който дели с други хора, и буквално се налагало Елина и дъщеря ѝ да спят в коридора. Тогава майката на Елина ги свързва с „Каритас София“, защото вече знае за организацията и за предлаганите възможности. След това за семейството става малко по-лесно да се установи самостоятелно, защото нашите сътрудници ги настаняват по програма на Airbnb.org в апартамент, където да бъдат заедно.

Благодарни са за подкрепата, оказана от сътрудниците на „Каритас“, защото сами не успяват да намерят място, на което да приемат и домашни любимци. Двете с дъщеря ѝ посещават курсовете по български език на „Каритас София“. Дъщеричката на Елина е на 5 години и според образователната система на Украйна започва да се обучава в първи клас, онлайн.

„Много ми харесва, че в близост до апартамента има парк и прекарвам дълго време там с дъщеря ми и с кучето. Има много дървета. Като гора е“.

С помощта на „Каритас София“ се свързват с брокер на недвижими имоти, с когото успяват да си намерят подходящ апартамент под наем. В момента вече живеят всички заедно. Плановете са да отворят фирма и в бъдеще да предоставят занимания за обща физическа подготовка, спорт и танци за деца.

Накрая на разговора Елина споделя, че изпитва силна тревога. Притеснява се за мъжа си и брат си, които остават в Украйна.

„Тук имам всичко. Дъщеря ми и майка ми са при мен, но постоянно мисля за роднините си в Украйна. Искам отново да бъдем заедно, когато войната приключи.“