Подкрепа за Селва

История на сирийско семейство, което търси бъдеще за децата си извън родината.

Преди две години един от синовете на Селва – ще го наричаме Хасан, пристига сам в България. Получава хуманитарен статут и – със съдействието на институциите в България, 8-годишното момче предприема първи стъпки за събиране на семейството си у нас. С решимост и огромна надежда, Хасан избира този нелек път, полагайки основите на едно по-добро бъдеще на своето семейство.

Усилията му се оказват успешни и преди близо 4 месеца разделеното семейство се събира – малкият Хасан с нетърпение и неописуемо вълнение прегръща майка си, баща си и тримата си братя. Радостта от това, че всички отново са заедно дълго не напуска семейството.

Решени да се установят в България и да поставят ново начало на съвместния си живот, родителите на Хасан, започват да търсят дом за семейството си, както и работа, защото, както споделят: „не искаме да тежим на никого, напротив – искаме да помагаме с труда си“.

В този нелек за тях момент, семейството получава съдействие и подкрепа от сътрудниците на „Каритас София“, която включва и еднократна парична подкрепа от 250 лева, осигурена чрез съдействието на УНИЦЕФ.

Много ви благодаря за помощта! За няколко седмици можех да изпълня всички желанията на децата си. Каквото им се хапваше – аз можех спокойно да напазарувам и да им го сготвя“ – споделя развълнуваната майка, която с предоставените средства е успяла да закупи нужните за шестчленното семейство хранителни продукти и да ги използва за приготвянето на разнообразни вкусни ястия.

Думите на Селва, както и историята на семейството ѝ, докосват силно, напомняйки ни, че когато в едно семейство има сплотеност и обич, дори такива тежки моменти, като принудата да напуснеш родината и близките си, трудното начало да се установиш в друга държава, невъзможността да покриваш дори основните си нужди, не сломяват надеждата и волята за по-добър живот. Живот, в който цялото семейство отново ще бъде заедно.

Оказаната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ организациите в България, със съдействието на УНИЦЕФ.