Подкрепа в точния момент

И. и съпругът ѝ Х. идват с трите си деца в България от Сирия. И двамата много обичат децата си – сина Абдул и двете дъщери Митан и Милтан. Абдул е най-големият, много е подвижен и обича да играе на открито. Негово любимо място са катерушките, на които един ден той толкова се увлича в играта, че успява да счупи и двете си ръце.

Справянето с този проблем за родителите на Абдул, които са в непозната среда и нямат достатъчно информация за здравната система в България, е сериозно предизвикателство. В този момент социалните сътрудници на „Каритас София“ оказват нужната подкрепа, за да ориентират семейството и да превеждат по време на прегледите и лечението на момчето.

След време гипсът е свален, и най-накрая настъпва денят на контролния преглед.  Новините са добри – Абдул е почти възстановен. Но трудностите за семейството все още не са свършили. Те живеят в София под наем и преживяват много трудно.

Сътрудниците на „Каритас“ забелязват това и включват семейството в програмата за еднократна парична подкрепа на стойност 250 лв., осъществявана със съдействието на УНИЦЕФ.

Двамата родители споделиха, че са много доволни и благодарни за оказаната помощ в процеса на лечение на малкия Абдул, както и за финансовата подкрепа, получена в кризисен за семейството момент. „С отпуснатата помощ купихме храна и дребни играчки за децата“ – разказва Х.

Тази навременна подкрепа съдейства за създаване на по-приятна обстановка в трудното ежедневие на семейството. А силата на И. и Х. да продължават да търсят начини да съградят новия си живот в България свидетелства за любовта, която изпитват към децата си, които считат за най-ценното си богатство.

Оказаната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ организациите в България, със съдействието на УНИЦЕФ.