Няма да останат бездомни

И.Я. е на 69 години. Тя пристига в България със снаха си и двете ѝ внучета веднага след началото на войната в Украйна. Намират подслон в апартамент, предоставен им от българин, живеещ в чужбина. И.Я се свърза с “Каритас” с молба за закупуване на хранителни продукти и памперси.

Осигурихме нужното за семейството и докато разговаряхме с възрастната жена, тя сподели за несигурността, в която живеят – не знаят докога ще могат да останат в апартамента, не знаят дали ще трябва да платят за режийни разходи, нямат източник на доход и единственият изход, който виждат, е час по–скоро да се завърнат в Украйна. Положението им се утежнява и от факта, че едното дете е с детска церебрална парализа.

Направихме няколко срещи с И.Я. и семейството ѝ, уверихме ги, че могат да станат част от програмата ни за настаняване и няма да останат бездомни.  Проведохме допълнителни консултации и съдействахме да получат подкрепата, от която се нуждаят, така че да възвърнат сигурността и увереността си, че отново могат да поемат живота си в своите ръце.