Щастливи сме, защото сме заедно

Елена е бесарабска българка от село Заря, Одеска област. Произлиза от преселници от Сунгурларе, които напускат България през 1830 година (по време на Руско-турската война). 20 години е работила като преподавател по български и руски език на деца от I. до IV клас.

Напуска страната, когато избухва войната в Украйна, а към настоящия момент живее в Асеновград, заедно със съпруга си и трите си деца – на 5, 10 и 12 години.

„Ние сме бесарабски българи. Нашите предци са българи, в кръвта ни е заложена тази връзка, затова за нас преместването беше много по-лесно, отколкото за други украинци и руснаци. Заедно сме, никой не изоставихме в Украйна, за което сме много щастливи. Децата свикват бързо, вече имат приятели, завършиха учебната година с отлични оценки“, споделя Елена.

Тя посещава България за първи път през 2009 година за повишаване на професионалната си квалификация. Когато пристига за втори път на 1 май 2022 г., иска да живее в Пловдив, но социалните служби ѝ съобщават, че няма къде да пренощуват, тъй като градът е пренаселен с бежанци. Предлагат им две опции – Стара Загора или хотел в Асеновград – част от програма за украинските бежанци, който предоставя безвъзмездно стаи за известен период. Семейството избира Асеновград и заминава още същата вечер.

„Живяхме в хотела в рамките на месец. Собствениците са чудесни хора. Помогнаха на мъжа ми да започне работа, помогнаха ни да си намерим хубава квартира и до днес още сме приятели“, обяснява жената.

Най-малкото ѝ дете ходи на детска градина, а по-големите – на училище. Бързо си намира работа във Фондацията за подпомагане на украински бежанци на Наталия Елис, която отваря център и в Асеновград. Там Елена преподава български език на възрастните бежанци и организира занимания и арт работилници за децата.

Елена е включена в Програмата за подпомагане на бежанци на „Каритас“, осъществявана в партньорство с УНИЦЕФ, която еднократно подкрепя многодетни семейства с парична помощ в размер на 250 лв. Семейството използва сумата за погасяване на част от месечния си наем, както и за режийни.

Елена е пряк свидетел на това как много организации работят заедно за една обща кауза, как вървят в обща посока – да помагат на хората, без да ги питат за расата им, политическата им или религиозна принадлежност. Всичко това ѝ дава надежда за едно по-светло бъдеще, в което солидарността и подкрепата между хората ще бъдат основа на живота.

Оказаната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ организациите в България, със съдействието на УНИЦЕФ.