Един необикновен Рожден ден

Фотография: “Каритас Витания”

Еля е 8-годишно момиче от гр. Харков, в България е с баба си, от началото на март 2022 г. За съжаление, родителите ѝ остават в Украйна. Със съдействието на „Каритас“, Еля и баба ѝ намират подслон в гр. Раковски.

В средата на май Еля имаше рожден ден. За да възвърнем усмивката върху лицето на малкото момиче, решихме да организираме празника ѝ. Попитахме Еля какво мечтае да получи за рождения си ден. Първият отговор, без замисляне, беше, че иска мама и татко да са при нея. После поиска да няма война. След това, вече чисто по детски, започна да си казва желанията – тротинетка, голямо плюшено мече и рокля.

Споделихме с приятели и познати за тези желания и всеки каза какво ще осигури за рождения ден на момичето. И понеже много ни развълнува първото ѝ желание – да е с родителите си, помислихме, че ако намерим смартфон, с който да осъществява видео връзка с тях, бихме се доближили до желанието ѝ. За съжаление, баба ѝ разполага само с обикновен телефон с бутони и Еля, откакто е в България, единствено успява няколко пъти да се чуе с майка си и баща си, но не и да ги види, чрез видео връзка. Наш колега осигури смартфон, който да ѝ подарим, други донесоха тротинетка, голямо мече и всичко необходимо, за да направим Еля щастлива.

И така, в деня на важния за Еля празник имаше торта, балони, игри и много подаръци. Трудно е да опишем радостта в очите на малкото момиче. Еля много се развълнува. Прекара един чудесен рожден ден, заобиколена както от други деца от Украйна, така и от новите си приятели от България. Рождения ден организирахме в двора на манастира на сестрите Бенедиктинки в гр. Раковски, където децата играха и тичаха на воля.

Фотография: “Каритас Витания”