Живяхме цяла седмица в бомбоубежище

Казвам се Андрей. Аз съм от Бердянск, обл. Запорожие, Украйна. Взехме решение с моето семейство да избягаме от родината си. Не можехме повече да издържаме на напрежението, не бяхме в безопасност, след като окупираха града. Заедно с децата ни живяхме цяла седмица в бомбоубежище.

Веднага щом ми се предостави възможност, аз заведох жена ми и трите ми деца на безопасно място. Избрах България. Пътувахме с личния ни автомобил, границата минахме през Черновци и се добрахме до България чак след седмица.

Пристигнахме на 1 април 2022 г. и се установихме в Пловдив. Търсихме място за нощувка, но всички хотели бяха заети. Приютиха ни непознати хора, след като разбраха, че сме украинци и сме на път от 7 дни, а последните няколко нощи не бяхме и спали.

За „Каритас“ разбрахме от социалните мрежи на украинците в Пловдив. Аз вече си бях намерил работа и служебна квартира. Но в служебната квартира ме настаниха безплатно, а за всеки член от семейството ми трябваше да плащам по 150 лв. Заплатата ми се изчерпваше почти само с плащането на квартирата. Затова си намерих нова работа и трябваше спешно да напуснем служебната квартира.

Свързах се със служителите на „Каритас Витания“. Трябваше да освободим служебния апартамент, даден ми от първата ми работа, но нямаше време за търсене на ново жилище. Служителите на „Каритас“ ни настаниха чрез програмата им за едномесечно настаняваме чрез Airbnb.org. Изключително уютна, удобна и просторна квартира. Вече намерих апартамент под наем. Периодът от 30 дни, който осигурихме чрез съдействието на служителите на „Каритас Витания“, ни даде възможност да изберем най-подходящия вариант за себе си. Сега имам друга работа и мога да платя апартамент за семейството.