Андрей от Украйна, бялата котка Анна и приятелите от „Каритас“

Андрей се появи в офиса на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе на 25 ноември, петък, преди обяд. Дошъл предния ден от Варна, пренощувал на гарата, защото нямал къде да се подслони. Пристигна с целия си багаж – един куфар и малка розова чанта, в която живее бялата котка Анна. Заради Анна не успял да си намери квартира – в морския град домашни любимци не вземали. „Не мога да я оставя, намерих я в първия ден на войната на улицата, тя живее с мен“, обясни 24-годишният младеж.

Избягал от Украйна от малко градче край Киев, малко след началото на войната. Дошъл в България, намерил работа по хотелите в Албена срещу храна и подслон. Говори прекрасен български език. Тук се влюбил в момиче, двамата дали всичките си пари за самолетни билети през Истанбул за Финландия – за тях и за котката Анна. На летището в Истанбул момичето го пуснали към Хелзинки, а на Андрей не разрешили да излети, защото няма паспорт с биометрични данни. И той се върнал обратно до Варна, а оттам заминал за Русе. Да, естествено, с котката Анна.

Екипът на Хуманитарния център на „Каритас Русе“ съдейства за настаняването на Андрей чрез програмата с Airbnb.org в апартамент, в който допускат домашни любимци! „Не мога да повярвам, снощи нямаше къде да спя, а сега имам покрив, топлина и красота. И за мен, и за Анна. Не съм разопаковал багажа, не вярвам още какво ми се случва, толкова е хубаво“, сподели развълнуваният Андрей.

Два дни по-късно Андрей остави Анна в апартамента и тръгна да си търси работа, за да събере пари. Приятелката от България го чака във Финландия.