Айман, 28 г. – живот в търсене на мир и сигурност

Айман бил агент по недвижими имоти в Дамаск. Трябвало да напусне Сирия през 2011 г. – след участие в демонстрациите за реформи, е издирван от полицията. Айман и семейството му живеят в страх, че ще бъдат арестувани или убити. Избягал първоначално в Саудитска Арабия, а след това в Йордания. Животът в Йордания, която приютява над 500 000 бежанци от Сирия, бил много труден. Айман трябвало да плати 9000 евро за виза, за да отпътува за Европа. В момента той се опитва да възстанови живота си във Франция, далеч от семейството си. Ето и неговия разказ:

Имах един нормален живот в Сирия, докато режимът започна да убива хората. Трябваше да бягам. Участвах в демонстрации в полза на реформата. Полицията беше след мен. Нямах друг избор, освен да изчезна. Майка ми ми каза: „Трябва да напуснеш страната. Трябва да знам, че си в безопасност в по-голяма степен, отколкото  тук с мен”.

Аз не исках да изгубя живота си, моето семейство, моите спомени. Но трябваше да бягам, за да бъда защитен. Баща ми трябваше да ми вземе визата, защото аз не можех да мръдна от вкъщи, тъй като полицията можеше да ме хване и да ме вкара в затвора. Баща ми имаше приятели в Саудитска Арабия и успя да получи виза, за да отида там и да бъда на по-сигурно място. Когато визата ми за Саудитска Арабия изтече, трябваше да напусна отново. Имах нужда от ново безопасно място. Ако се бях върнал в Сирия, може би щях да умра. Такова бе моето бъдеще.

Не можех да стоя повече и в Йордания, там имаше толкова много бежанци, животът бе скъп. Имах нужда от друго сигурно място. Един мъж в Йордания ми каза: „Можете да получите виза за Европа, можете да летите навсякъде в Европа срещу определена сума”.

Аз не знаех нищо за Европа, как е там, какво бих могъл да правя там, но имах нужда от безопасност. Накрая вече не ме интересуваше какво ще правя в Европа или това, което ще намеря там. Исках само сигурно място. И макар да нямах доверие на човека, който ми предлагаше визата, нямах друг избор.