Джон Абенанти: Влюбих се в културата на България

Фотография: архив, Джон Абенанти

Джон Абенанти е на 24 години от Бруклин, Ню Йорк, но избира България за свой дом, където да постави основите на един нов живот. През 2017 година пристига в нашата страната и става солист в Софийската опера и балет. Срещнахме се с него, за да ни разкаже с какво го е впечатлила България и какво му липсва най-много откакто е тук.

От колко време си в България?

В България съм от две години и четири месеца.

Защо избра България за свой настоящ дом?

Влюбих се в културата на България. Хората тук наистина ценят изкуството, наслаждават се на живота и аз мога да науча много от тях.

Коя беше първата дума, която научи?

Мисля да ви кажа третата си дума, все пак всички знаем на какво първо учим новодошлите. Беше „може ли“, за да поръчам храна, меню и др.

Кое е нещото, което най-много ти харесва в София/България?

В София има от всичко по малко, поради което и различни хора, с различни интереси, могат да се насладят на този изключителен град.

Какво ти липсва най-много, откакто си тук?

Amazon. Шегувам се (или не съвсем). Най-много ми липсва семейството ми.

Какво е нещото, с което ние, българите, се отличаваме от американците?

Българите са изключително добри в това да разделят работата от личния си живот, да се наслаждават на малките неща. Мога много да се уча от тях.

Какво те кара да се чувстваш у дома в България?

Приятелката ми и нейното семейство. Чувствам се толкова обичан, колкото и от собственото ми семейство, което ме прави щастливец с две семейства – българско и американско.

Интервюто се реализира в рамките на кампанията „Какво е дом?“, част от инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“ (MIND), финансирана от Европейския съюз.