Езикът е огромна крачка по пътя на успешната интеграция

Фотография: “Каритас София”

Интервю с Иван Шентов, координатор на Менторската програма – част от дейностите на Центъра за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“ към “Каритас София”.

Здравей, моля да се представиш и да ни кажеш каква длъжност заемаш в „Каритас София“?

Казвам се Иван и координирам Менторската програма на „Каритас София“, която провеждаме в Центъра за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“.

Какво представлява Менторската програма и от кога съществува?

Менторската ни програма съществува от 2016 г. и още тогава беше обявена за доброволческа инициатива на годината. Свързваме доброволци от България с хора от различни страни и по този начин те могат да обменят интересни истории, традиции и опит. В рамките на три месеца двойките се срещат, като опознават различни култури, а често и поставят началото на едно ново приятелство.

Каква е целта на програмата?

Идеята на подобно менторство е да помогне на хората да се опознаят, но и да се учат взаимно от опита си. Опитваме се да помогнем на хората да говорят по-добре български език, защото вярваме, че езикът е огромна крачка по пътя на успешната интеграция. Доброволците ни получават възможност да подкрепят хора в нужда и с личен пример да се противопоставят на негативните нагласи към бежанците и мигрантите у нас.

Има ли интерес към програмата и какви хора обикновено се включват?

За наша радост, много страхотни хора проявяват интерес към програмата и имат желание да участват – и от двете страни. Много различни, но все прекрасни хора!

Интересна случка, която искаш да споделиш с читателите?

Някои от най-интересните истории се раждат, когато хората се опитват да намерят общ път в ситуация, в която са ограничени в говоримия език. Имахме двойка в програмата, която в първите си срещи общуваше почти изцяло с помощта на Google Translate и мобилен телефон. В течение на програмата обаче постоянството си каза думата и думите на български ставаха все повече.

Какво включва обучението?

Обучението, с което въвеждаме доброволците ни в любопитния свят на менторската програма, включва информация за нашата работа в помощ на интеграцията, както и основни насоки в доброволчеството. Запознаваме нашите бъдещи сътрудници с мисията и етичните рамки, които следваме в „Каритас София“. Разискваме начини за преодоляване на езиковата бариера, различни междукултурни сценарии и отговаряме заедно на възникналите въпроси.

Защо да станем част от програмата?

Ако сте жадни за нови предизвикателства, искате да дарите време в името на добра кауза, имате желание да се включите в доброволческа инициатива – това е една отлична възможност за вас. Като част от менторската програма, може да опознаете нови култури и да срещнете нов приятел, като му помогнете да научи повече за живота в България. Менторската програма на „Каритас София“ е отлична възможност да подкрепите хора в нужда.

Регулярно пускаме мисии за набиране на доброволци за Менторската програма в платформата Time Heroes – следете профила ни там, както и фейсбук страницата ни.

Менторската програма е част от инициативата „Комплексна интеграционна подкрепа за легално пребиваващи граждани на трети държави“, която стартира в партньорство със Съвета на жените бежанки в България.