Защото СМЕ ХОРА!

Кампания на „Каритас“ в подкрепа на възрастни хора, страдащи от здравословни проблеми и имащи нужда от професионални грижи и наблюдение.

В България има много възрастни хора, които, забравени в своя дом, тихо преживяват старините си. До вчера активни, от днес притихнали и болни, преживяват скромно с насъщния. Бедността и самотата са сред капаните, в които често попадат. Ако към тях прибавим и болестите, които почти задължително ги връхлитат, както и отсъствието на близки и роднини около тях, които да са им в подкрепа, картината от нерадостна става трагична.

За възрастните хора обаче има алтернатива. За тях „Каритас“ реализира услугата „Домашни грижи”, благодарение на която възрастните хора получават професионални (здравни и социални) грижи, внимание и разбиране в своите домове, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно.

Услугата се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му и му помагат в ежедневните грижи за здравето, хигиената и социалния му живот. Сътрудниците на „Каритас“ посещават възрастните хора няколко пъти месечно, ежеседмично, а в някои случаи и ежедневно.

През годините „Каритас“ създаде 9 центъра за Домашни грижи, като мобилните екипи към тях осигуряват професионални домашни грижи на възрастни хора от 14 населени места, от които 6 града (Русе, Белене, Пловдив, Раковски, София и Малко Търново) и 8 села (Бърдарски геран, Гостиля, Житница, Дуванлии, Калояново, Стоилово, Звездец, Граматиково).

Освен че предоставят професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ се отнасят към възрастния човек с разбиране, внимание и с топло отношение и усмивка отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му. Нерядко тe са единствените хора, с които той има контакт. И затова са и негови близки – онези, които ще подържат ръката му, ще му разкажат нещо и ще изслушат неговите думи.

Благодарение на Домашни грижи на „Каритас“:

  • Възрастният човек изживява старините си в своя собствен дом.
  • Възрастният човек получава грижи и подкрепа от специалисти.
  • Предотвратява се постъпването на възрастния човек в болнични заведения и специализирани институции, като старчески домове.
  • Възрастният човек получава грижи, внимание и разбиране, а с това и спокойствие, уют и сигурност, от които има най-голяма нужда в своето ежедневие.
  • Възрастният човек живее достойно.

Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега, е достоен за уважение. Емоциите, които е изживял, са нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. Затова поискайте да я научите. И я чуйте със сърцето си.

Бъдете част от нашата кауза! Нека помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно. В грижа и обич. Защото СМЕ ХОРА!

За да осигурим дългосрочни комплексни (здравни и социални) домашни грижи на един възрастен човек за един месец, са нужни 90 лв. Тук влизат: транспортни разходи, нужни на екипите към центровете за Домашни грижи на „Каритас“ да достигнат до домовете на възрастните хора (общо 11 автомобила към 8 от центровете), административни разходи за 8 от центровете за Домашни грижи на „Каритас“; възнаграждения на медицинските сестри и социалните помощници към 8 от центровете – общо 21 души, от които 12 медицински сестри и 9 домашни помощници.

Може да изразите подкрепата си, като:

Дарение чрез SMS за всички мобилни оператори.

  • Изпратете SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори.

  • След като сте изпратили SMS, с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори, ще получите SMS с благодарност и запитване дали бихте искали всеки месец да дарявате за тази кауза по 2 лв. Отговорете на този SMS от номер 17777 с „Да“. С това ставате постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв.

     

  • След като, като постоянен месечен дарител, сте дарявали три месеца по 2 лева, ще получите отново автоматичен SMS, който ще ви попита дали бихте искали да увеличите сумата, като дарявате всеки месец по 5 лв. Отговорете на тнози SMS от номер 17777 с „Да“. С това ставате постоянен месечен дарител с дарение от 5 лв.

Дарение чрез банков превод

Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора!

За допълнителна информация за кампанията ни, може да се свържете с Ваня Клечерова.