Като вляза в къщата, започват дългите часове на самота

Магдалена е на 77 години, живее в град Куклен. Тридесет години е работила в смесения магазин и е продавала на „целия Куклен“ нужните им стоки, но преди седемнадесет години получава мозъчен инсулт и това я прави инвалид. Благодарна е, че си е възстановила говора и трудно, бавно, с помощта на проходилка, успява да се придвижва на малки разстояния. Остава ѝ парезата на дясната ръка, което я възпрепятства да върши ежедневната домакинска работа и трудно се обслужва сама.

Благодари на Бога, че не е останала прикована на легло и колкото и да ѝ е трудно – може поне на двора да излезе, градината да полее – от едната страна, от другата – съседът я полива, „той и кокошките и кучетата храни“.

Сутрин възрастната жена излиза на старата пейка, с „хора да се види“. Те всички бързат – кой за Пловдив, кой за Асеновград, отиват на работа, но се спират за кратък разговор с нея. Всичко – цветята, кокошките, кучетата, хората, свещеникът, я карат да се усмихва и така да започне деня, защото после, „когато вляза вътре, в къщата, започват дългите часове на самота.“

Синът ѝ работи в Нидерландия като шофьор на камион и се прибира само за по двадесет дни отпуск за цялата годината. Чака го с нетърпение да се прибере. Тъжно ѝ е, че с внучка си рядко се чуват, а правнука от година и половина не е виждала. Споделя, че за нея семейството е много ценно.

По програма “Патронажна грижа +” към община Куклен, Магдалена има назначен личен асистент за по един час на ден, но при нея стои по-малко, „защото от човека в Метошката махала трябва да стигне до моята къща, в Банската махала, което отнема поне двайсет минути“. Единият ден ще ѝ поизчисти, на другия ще пазарува, на следващия лекарства да купи и времето все не стига. Магдалена би искала държавата да ѝ осигури личен асистент за поне четири часа, „бавно, бавно до магазина да отидем, да видя какво има, да си купя нещо, а и с хора да се видя“.

Възрастната жена споделя, че не е ходила на лекар от две години, защото няма кой да я заведе, а лекарският пункт е на двеста метра от дома ѝ. От толкова време и изследване на кръвта не ѝ е правено, защото няма кой да ѝ вземе кръв, а приема лекарство за разреждане на кръвта, за което се изисква ежемесечно изследване. Пиела го по схемата, която и е от години и се моли Бог да я пази.

По същата програма – „Патронажна грижа +“, всеки вторник я посещава медицинска сестра, която ѝ измерва кръвното налягане. В момента медицинската сестра и личната асистентка са в отпуск за петнадесет дни и от общината не могат да им осигурят заместник, затова възрастната жена е принудена да моли минаващите по улицата хора да ѝ пазаруват.

Магдалена е включена и в програмата „Топъл обяд“, като храната е безплатна за всички под линията на бедността и на всички инвалиди се носи в дома, за което е много благодарна. От известно време обаче възрастната жена има проблем със зъбната си протеза, която започнала да пада, поради което не я слага и не може да се храни пълноценно.

На въпроса ни какво трябва да се направи, за да се подобри качеството на живот на възрастните хора, Магдалена споделя:

„Семейството трябва да е заедно и синовете, дъщерите и внуците да уважават своите майки, бащи, баби и дядовци, а правителството /но не временно, а постоянно такова/ да осигури на възрастните хора достойни старини с медицинско обслужване в домовете им.“

Проект „Достъп на възрастните хора (65+) до дългосрочни грижи в дома и общността – политики и реалност“ се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да окаже влияние за промяна на съществуващите политики за дългосрочни грижи в дома и общността за една от най-уязвимите групи в българското общество – възрастните хора.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от „Каритас България“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тя отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и оператора на Фонд „Активни граждани България“. www.activecitizensfund.bg